AKTUALIZÁCIA: Lekárska komora podáva podnet na Inšpekciu ministerstva vnútra

NETKY.SK • 11 Marec 2021, 10:13 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Lekárska komora podáva podnet na Inšpekciu ministerstva vnútra

SLOVENSKO - Dôvodom podnetu sú minulotýždňové kontroly lekárov na východnom Slovensku.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia

 

„Po kontrolách sa zistilo, že minimálne 96 percent lekárov bolo vo svojich ambulanciách. Výsledky kontrol nás nijako neprekvapili,“ uviedol na tlačovej konferencii prezident SLK.

 

Doplnil, že komora opakovane tvrdila, že lekári sú v drvivej väčšine prítomní vo svojich ambulanciách. Ak sa im pacienti nevedia dovolať, dôvodom je, že vybavujú denne 60 až 70 pacientov a nedokážu zároveň dvíhať všetky telefonáty.

 

Prezidentka Regionálnej lekárskej komory Košice Valéria Vasiľová konštatovala, že aj zvyšné štyri percentá lekárov mali určite svoj dôvod, prečo na ambulanciách neboli. „My sme rovnako ľudia, môžeme byť chorí, môžeme mať rôzne iné problémy, nehovoriac o tom, že máme právo aj na nejaký oddych. Bola by som veľmi rada, keby sa takéto veci v budúcnosti neopakovali,“ uviedla.

Prezident lekárskej komory upozornil na množiace sa prípady povolávania zdravotných sestier do nemocníc na výpomoc pre COVIDové oddelenia. Kollár podotkol, že komora nespochybňuje právo kompetentných v rámci núdzového stavu využiť možnosť pracovnej povinnosti.

 

Vysvetlil však, že ak lekárovi prevelia sestru, buď si musí nájsť novú, čo je v aktuálnej situácii takmer nemožné, alebo musí ambulanciu zavrieť, pretože bez nej by nemal ordinovať. „Na jednej strane tvrdíme, že ambulantný sektor je životne dôležitý v boji s pandémiou, na druhej strane im výrazne obmedzujeme ich fungovanie. Slovenská lekárska komora preto vyzýva všetkých kompetentných, aby prijali jasné pravidlá a nariadili pracovnú povinnosť tak, aby to neohrozovalo samotnú podstatu boja s pandémiou a zbytočne nezaťažovalo fungovanie už aj tak preťaženého celého ambulantného sektora,“ uzavrel.

 

Pôvodný text

 

V Košickom kraji príslušníci polície kontrolovali, či sú lekári vo svojich ambulanciách prítomní.  Prezident lekárskej komory Marian Kollár považuje kontroly aj ich priebeh  za dehonestujúce a ponižujúce, navyše v období, keď lekári denne nasadzujú svoje životy a zdravie.

 

img

 

„Slovenská lekárska komora sa rozhodla konať ďalej. Podávame podnet na Úrad inšpekčnej služby za účelom prešetrenia, či výkon kontroly ambulancií príslušníkmi kriminálnej polície nebol protiprávny,“ povedal Kollár.


Prečítajte si tiež: Lekárska komora nevidí význam ani úžitok v celoplošnom testovaní



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona