Lekárom v Tigraji chýba základný materiál, rany čistia soľou

NETKY.SK • 18 Január 2022, 18:02 • 2 min
Lekárom v Tigraji chýba základný materiál, rany čistia soľou

NAIROBI – Lekári vo vojnou zmietanom etiópskom regióne Tigraj recyklujú chirurgické rukavice a používajú soľ na dezinfekciou rán, pretože sa im míňa nevyhnutný zdravotnícky materiál, uviedol v utorok Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK). Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Nemocnice v ďalších oblastiach konfliktom postihnutej severnej časti Etiópie musia zatvárať a nie sú schopní udržať pacientov pri živote bez liekov, elektriny alebo vody, upozornil MVČK. Počas 14 mesiacov bojov v Etiópii zahynuli tisíce ľudí a milióny ďalších trpia kritickým nedostatkom jedla a zdravotníckeho materiálu v konfliktom postihnutých oblastiach. Organizácia Spojených národov (OSN) tvrdí, že de facto blokáda humanitárnej pomoci do povstalcami ovládaného Tigraja vyvoláva v regióne so siedmimi miliónmi obyvateľov humanitárnu krízu. Medzinárodný výbor Červeného kríža uviedol, že je „nesmierne znepokojený“ v súvislosti s nedostatkom zdravotníckeho materiálu. Ako dodal, lekári v oblasti sú nútení robiť nemožné rozhodnutia.

 

img

 

„V Tigraji sa jednorazové pomôcky ako rukavice, chirurgický materiál či dokonca hrudné drény perú a opätovne používajú, čo zvyšuje riziko infekcií,“ uviedol vo vyhlásení koordinátor MVČK v Etiópii Apollo Barasa. Dodal, že na niektorých miestach lekári nahradili dezinfekciu na čistenie rán soľou. Pacienti dostávajú lieky po dátume spotreby a niektoré nemocnice nie sú schopné poskytovať základné očkovanie. V susediacom regióne Amhara zatvorili nemocnice v dôsledku nedostatku liekov, píše AFP.

 

Ľudia trpiaci chronickými chorobami každodenne umierajú a ženy rodia doma, pretože zdravotnícke zariadenia nefungujú a sú často bez dodávok elektriny alebo vody, uviedol vo vyhlásení riaditeľ MVČK pre regióny Amhara a Afar Micha Wedekind. Minulý týždeň šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus označil podmienky v regióne Tigraj za „peklo“ a uviedol, že vláda bráni v dodávkach liekov a ďalšej život zachraňujúcej pomoci miestnym obyvateľom. OSN v piatok uviedla, že od začiatku roka počas série vzdušných útokov v Tigraji zahynulo najmenej 108 civilistov.

 

Možno vás zaujme: Francúzi prekonali strach z covidu, už sa zasa sobášia a majú deti



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona