Lekárom sa nepáčia doplnkové ordinačné hodiny, Drucker je ochotný diskutovať

NETKY.SK • 28 Február 2017, 18:47 • 2 min
Lekárom sa nepáčia doplnkové ordinačné hodiny, Drucker je ochotný diskutovať

BRATISLAVA – Ambulantní lekári sa pri doplnkových ordinačných hodinách obávajú šialenej administratívy, príliš veľkej regulácie a povinností.

slovakia

left justify in out

Takýto návrh zo strany ministerstva zdravotníctva ich prekvapil. Ešte chcú o tom diskutovať. Nie každému sa to páči. Ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi (nominant Smeru-SD) odkázali, že o to "zrejme nebude veľký záujem".

 

Legislatívna norma, ktorá má doplnkové ordinačné hodiny zadefinovať, ešte nie je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Ich podstatou je, že lekár bude počas nich prijímať pacienta za úhradu po riadnych ordinačných hodinách. Schváliť to ešte bude musieť vláda a parlament.

 

"Snáď tej administratívy nebude toľko, že nám neostane čas na pacienta," poznamenal šéf Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marian Kollár. Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) zase v tejto veci kritizuje priveľkú reguláciu. "Medzi našimi členmi sme robili prieskum, viac ako 90 percent z nich o doplnkové ordinačné hodiny zatiaľ nemá záujem v takom znení, ako boli prezentované," povedala Edita Hlavačková zo ZAP. Asociácia súkromných lekárov (ASL) víta diskusiu o objednávaní na presný čas za úhradu. So ZAP však súhlasí. "Veľkým hendikepom návrhu je spomínaná hyperregulácia," povedal šéf ASL Marián Šóth. Lekári nechcú návrh úplne zatratiť, tvrdia, že na ňom treba ešte popracovať.

 

Drucker je ochotný diskutovať. "Ak väčšina s niečím nebude súhlasiť, tak sa to jednoducho nezavedie," povedal minister lekárom. Dnes sa s nimi stretol v bratislavskej ružinovskej nemocnici. Doktorom sa podľa jeho slov bude snažiť vyhovieť, myslieť však chce aj na pacienta.

 

S ambulantnými lekármi sa Drucker plánuje stretnúť aj v ostatných krajských mestách. Je zvedavý na ich názory. Po "kolečku po Slovensku" ich potom vyhodnotí a nevylučuje, že sa niektoré veci ešte upravia. Vie, že osobná konfrontácia nebude pre neho príjemná. "Som pripravený, že mi v každom meste naložíte, inú cestu na tvorbu dobrého zákona ale nevidím," uviedol Drucker.

 

Doplnkové ordinačné hodiny si lekár nemusí povinne stanoviť, bude to dobrovoľné, tvrdí Drucker. Prijať pacientov za poplatok budú môcť lekári najskôr po 14.00 h. Doplnkové hodiny si budú vedieť zriadiť v prípade, ak ordinujú maximálne 30 až 35 hodín týždenne. Podľa Druckera môžu tvoriť maximálne štvrtinu z trvania ordinačných hodín. Počas nich môže byť ošetrená najviac tretina z pacientov, ktorých za týždeň ambulancia ošetrí. Ak by lekár porušil pravidlá doplnkových hodín, hrozí mu pokuta vo výške 2000 eur. Ambulancie si na poplatkoch za doplnkové ordinačné hodiny môžu vybrať najviac tretinu z tržieb, ktoré má z ordinačných hodín od zdravotnej poisťovne. Predpísané lieky či ďalšie vyšetrenia (SVaLZ) budú aj v tomto čase hradené zdravotnou poisťovňou.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies