Lekárom sa nepáči,že dohľad nad pracovným prostredím majú robiť technici

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 11:23 • 2 min
Lekárom sa nepáči,že dohľad nad pracovným prostredím majú robiť technici

BRATISLAVA - Súkromným lekárom sa nepáči, že dohľad nad pracovným prostredím a činnosťami niektorých zamestnancov by mohli po novom vykonávať aj bezpečnostní technici.

slovakia

left justify in out

Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR dnes vyjadrila nesúhlas s novelou zákona o ochrane, podpore a rozvoji zdravia, ktorú by mali na ďalšej schôdzi schvaľovať poslanci v parlamente. Ministerstvo zdravotníctva SR ňou reaguje na výčitky Európskej komisie (EK).
      

Zástupcovia ambulantných lekárov majú obavy, že právna norma nebude napriek aspektom európskej legislatívy fungovať stopercentne. "Najkritickejším momentom v novele je nevyváženosť zákona z hľadiska odborných nárokov na všetky subjekty, ktoré by mali poskytovať pracovnú zdravotnú službu, pretože na poslednú chvíľu boli do neho vsunuté ďalšie subjekty," povedal predseda Odbornej sekcie Pracovných zdravotných služieb ASL SR Samuel Lvončík.
      

Ako poznamenal, asociácia si nechce na túto službu osvojovať monopol a je za voľný trh. Súčasný návrh má však podľa jeho slov smerovať k tomu, že dohľad bude možné robiť prakticky rovno z ulice. ASL poukazuje, že bezpečnostní technici nemajú dostatok odborných znalostí. "Radi ich privítame, pokiaľ si doplnia vzdelanie," skonštatoval podpredseda odbornej sekcie Ronald Hlavatý. Podotkol tiež, že nezdravotníci sa idú implementovať medzi zdravotníckych pracovníkov, ktorí pritom nemajú prácu.
      

"V súčasnosti tieto činnosti vykonávajú kvalifikovaní zdravotnícki pracovníci. Výsledky auditu pracoviska potom zhodnotí odborný lekár, ktorý má atestáciu z pracovného lekárstva alebo atestáciu zo zdravia pri práci. Sme presvedčení, že oprávnene predpokladáme, že bezpečnostní technici nebudú spôsobilí na vykonávanie týchto činností, lebo nemajú potrebné odborné vedomosti, skúsenosti, zručnosti a ani potrebné prístrojové vybavenie," uvádza asociácia vo svojom stanovisku.
      

Novela zákona po novom určuje zamestnávateľovi povinnosť zabezpečiť dohľad nad pracovnými podmienkami pre všetkých zamestnancov, bez ohľadu na kategóriu rizikovosti práce. Túto povinnosť bude možné realizovať aj prostredníctvom bezpečnostných technikov. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) je presvedčená, že ochrana zdravia zamestnancov sa teraz zlepší. Podľa stanoviska EK bola slovenská legislatíva v nesúlade so smernicou o zavádzaní opatrení na podporu zlepšenia bezpečnosti a zdravia pracovníkov pri práci v časti týkajúcej sa zabezpečenia pracovnej zdravotnej služby pre zamestnancov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies