Lekárom by mali opäť rásť platy, peniaze majú nájsť nemocnice

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 09:59 • 2 min
Lekárom by mali opäť rásť platy, peniaze majú nájsť nemocnice

BRATISLAVA - Platy lekárov by mali opäť rásť. Garanciu ďalšej etapy navyšovania ich miezd prináša novela zákona o zdravotnom poistení, ktorú v úvode šiesteho rokovacieho dňa 21. schôdze NR SR predstaví ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD).

slovakia

left justify in out

Novela vychádza z dohody medzi ministerstvom a Lekárskym odborovým združením (LOZ). Platy lekárov sa majú navyšovať postupne a na dvakrát. Potrebné financie si však nemocnice musia nájsť samé, keďže na tento účel nie sú vyčlenené žiadne zvláštne zdroje. Po prvý raz sa majú platy zvyšovať k januáru 2014, kedy by sa mzdy neatestovaných lekárov navýšili na 1,25-násobok priemernej mzdy a mzdy atestovaných na 2,1-násobok. Od ďalšieho roku by došlo ešte k zvýšeniu základných platov atestovaných lekárov, a to na úroveň 2,3-násobku priemernej mzdy. Celkovo by si tento krok mal po úplnom navýšení vyžiadať náklady vyše 30 miliónov eur ročne.

Novela zároveň prináša možnosť, aby nezamestnaní dohodári či samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) s nízkym príjmom, ktorí sú zároveň poistencami štátu, mohli platiť nižšie odvody na zdravotné poistenie. V právnej norme sa navrhuje, aby sa na tých, ktorí majú príjem vyšší ako 15-násobok životného minima, a tak už nie sú poistencami štátu, nevzťahoval minimálny vymeriavací základ. Ak takýto poistenec v súčasnosti zarobí viac ako 2918,7 eura, musí si od januára poistné platiť sám.

Právna norma upravuje aj problematiku cezhraničnej zdravotnej starostlivosti. Novela po vzore európskej smernice, ktorú preberá, stanovuje, že slovenskí pacienti majú mať nárok na preplatenie ambulantnej zdravotnej starostlivosti v rámci ktoréhokoľvek štátu Európskej únie. Zdravotná poisťovňa im má takýto výkon uhradiť, pokiaľ o to následne požiadajú, do výšky úhrady nákladov v SR. Zoznam výkonov, na ktoré bude dopredu potrebný súhlas, určí ministerská vyhláška.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies