Lekárnici si zákon vykladajú mylne, tvrdí Dôvera

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 16:35 • 2 min
Lekárnici si zákon vykladajú mylne, tvrdí Dôvera

BRATISLAVA 2. apríla (SITA) - Zdravotná poisťovňa Dôvera od začiatku apríla neuhrádza dlžníkom lieky, výnimkou sú len akútne stavy.

slovakia

left justify in out

Slovenská lekárnická komora (SLeK) tvrdí, že toto opatrenie môže pre lekárne znamenať straty, keďže zo zákona musia pacientom vydať liek do 24 hodín, no nebudú ho mať poisťovňou preplatený. Podľa Dôvery si však zamieňajú pojmy úhrada a výdaj lieku.

 

Ako poisťovňa tvrdí, je absolútne prirodzené, že poistenec môže mať v tom istom čase nárok na výdaj lieku a nemať nárok na jeho úhradu a naopak. "Pokiaľ poistenec odmietne v lekárni uhradiť doplatok za lieky, pracovník poskytovateľa mu ho nevydá aj napriek tomu, že zákon o liekoch takúto možnosť poskytovateľovi lekárenskej starostlivosti výslovne neustanovuje," uviedol PR špecialista Dôvery Matej Štepianský. Ako pokračoval, ak by sa aplikoval iný výklad, nastala by absurdná situácia, kedy by poistenci nemuseli uhradiť doplatky za lieky, ani poistné a napriek tomu by im bol vydaný liek. "Výklad legislatívy prezentovaný zo strany SLeK je podľa nášho názoru absurdný. Ak by sme sa ho totiž do detailu pridržiavali, v podstate by žiaden pacient nič v lekárni nezaplatil, lebo by len stačilo počkať na povinnosť lekárne vydať akýkoľvek liek do 24 hodín ," konštatuje Štepianský. 

 

Lekárnická komora sa odvolávala na legislatívnu dieru. Tvrdila, že na jednej strane má dlžník podľa zákona nárok len na úhradu neodkladnej zdravotnej starostlivosti, na strane druhej iná legislatíva hovorí, že lekárnik musí pacientovi vydať liek do 24 hodín za podmienok určených kategorizáciou. "Nemá povinnosť skúmať stav jeho dlhu a aj vedomosť o prípadnom dlhu nie je právne relevantným dôvodom odmietnutia výdaja lieku alebo požadovania plnej úhrady," uviedol prezident SLeK Ondrej Sukeľ. 

 

Dôvera minulý týždeň informovala, že kým doposiaľ dlžníkom v súlade so zákonom nepreplácala plánované hospitalizácie, kúpele či schvaľované zdravotnícke pomôcky, od začiatku apríla im nebude hradiť ani lieky v lekárňach, či starostlivosť u zubných lekárov, ak nepôjde o akútne stavy. Sukeľ v tomto kontexte poukazoval na to, že opatrenie je selektívne, keďže sa dotýka len lekární a zubných lekárov, všeobecných lekárov a špecialistov nie. 

 

Obmedzenia Dôvery sa týkajú len fyzických osôb, kam radí napríklad samostatne zárobkovo činné osoby, či dobrovoľne nezamestnaných. Tieto osoby jej dlžia na poistnom celkovo 80 mil. eur. Odôvodňuje to tým, že takto chce odstrániť falošnú solidaritu. Ako tvrdí, nie to je férové voči tým, ktorí si odvody riadne platia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies