Lekárka pilota z lietadla smrti Lubitza čelí žalobe, o jeho zlom duševnom stave mlčala

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 18:55 • 2 min
Lekárka pilota z lietadla smrti Lubitza čelí žalobe, o jeho zlom duševnom stave mlčala

ESSEN- Jeden z príbuzných obetí vlaňajšej havárie lietadla spoločnosti Germanwings podal žalobu na praktickú lekárku pilota Andreasa Lubitza, ktorý zámerne narazil do alpského svahu a zabil tak všetkých 150 ľudí na palube. Informovala o tom dnes nemecká prokuratúra, citovala ju agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Žalobca, ktorý pri tragédii prišiel o dcéru aj vnuka, lekárku obvinil z toho, že príslušné orgány - zamestnávateľov ani letecké úrady - neupovedomila o riziku, ktoré Lubitz pre spoločnosť predstavoval. Lekári podľa agentúry DPA síce o Lubitzových samovražedných sklonoch a depresiách vedeli, úradom ich však vyzradiť nemohli z dôvodu lekárskeho tajomstva.

 

Pozostalý (61) ale namieta, že práve v takýchto prípadoch, by sa zachovanie lekárskeho tajomstva uplatňovať nemalo. Žalobu už pred niekoľkými týždňami podal tiež na lekársku službu materskej leteckej spoločnosti Lufthansa aj na Spolkový úrad pre letectvo (LBA).

 

Podobnú žalobu zároveň ešte v apríli podali rodiny 80 obetí na americkú leteckú školu Airline Training Center, v ktorej sa Lubitz pripravoval na dráhu pilota.

 

Airbus A320 nízkonákladovej spoločnosti Germanwings, smerujúci z Barcelony do Düsseldorfu, havaroval vlani 24. marca po tom, ako sa druhý pilot zamkol sám v kokpite a lietadlo následne naviedol do masívu francúzskych Álp. Haváriu neprežil nikto zo 150 osôb na palube.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies