Lekári zistili aktivitu mozgu až 10 minút po zástave srdca

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 15:50 • 2 min
Lekári zistili aktivitu mozgu až 10 minút po zástave srdca

OTTAWA - Kanadskí vedci prišli s novým objavov súvisiacim s aktivitou ľudského mozgu po klinickej smrti človeka.

slovakia

left justify in out

Pacientov mozog aj po smrti naďalej vykazoval aktivitu. Mozog vysielal vlny priamo do srdca akoby bol v hlbokom spánku. O tomto zistení sa lekári vyjadrujú ako o neuveriteľnom a nevysvetliteľnom jave.

 

Lekári zistili, že ľudský mozog dokáže fungovať až 10 minút po tom ako prestane pracovať srdce. Vedci študovali aktivity mozgu a srdcový tep štyroch pacientov na oddelení intenzívnej starostlivosti, ktorých pri živote udržiavali iba prístroje. Po ich vypnutí, kedy u pacientov nastala smrť, mozog troch pacientov prestal pracoval. V prípade štvrtého pacienta došlo k prelomeniu delta vlny, ktorá sa dostala do srdca a jeho mozog pracoval naďalej ešte niekoľko minút.

 

Výrazné rozdiely vedci zaznamenali v elektrických výbojoch mozgu medzi 30 minútami pred a 5 minútami po smrti. Tento experiment vyvoláva rozpor v ťažkých otázkach darovania orgánov, hlavne zo zdravotného alebo etického hľadiska.

 

Vedci sa vyjadrujú, že je príliš skoro hovoriť o tom, čo by to mohlo znamenať pre „posmrtnú skúsenosť,“ pacienta, keďže takúto reakciu zmonitorovali len u jedného pacienta zo štyroch pacientov.

 

Každopádne však došli k záveru, že aj keď je činnosť mozgu aktívna ešte pár minút po zástave srdca, ide skôr o fyzickú ako duševnú povahu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies