Lekári zachytili u žurnalistky z Milána závažné akútne respiračné ochorenie

NETKY.SK • 29 Október 2016, 14:15 • 2 min
Lekári zachytili u žurnalistky z Milána závažné akútne respiračné ochorenie

BANSKÁ BYSTRICA - Respiračné a chrípkové ochorenia v Banskobystrickom kraji (BBSK) stúpajú.

slovakia

left justify in out

Epidemiológovia v tomto týždni zaznamenali aj prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI) u 35-ročnej žurnalistky žijúcej v Miláne. TASR o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

 

"Prípad hlásil RÚVZ Zvolen. Vyskytol sa v okrese Detva. V klinickom obraze pacientky dominovali príznaky akútneho respiračného ochorenia. Od 24. októbra je hospitalizovaná na Klinike infektológie a cestovnej medicíny v Košiciach pre vysoké zápalové parametre. Žena nie je očkovaná proti chrípke. Vzhľadom na to, že žije v Miláne a pracuje ako žurnalistka, robili jej aj vyšetrenia na cudzokrajné ochorenia, avšak s negatívnym výsledkom," priblížila Tolnayová.

 

V Banskobystrickom kraji bola tento týždeň v porovnaní s predchádzajúcim takmer identická chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) a takmer o 27 percent vyšší výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO). Aj v medziročnom porovnaní je chorobnosť na ARO podobná a na CHPO je vyššia len o necelé percento.

 

Najvyšší počet chorých na ARO je v okresoch Lučenec, Zvolen, Revúca, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Najmenej pacientov hlási okres Krupina.

 

CHPO trápia najviac okresy Lučenec, Revúca, Poltár a Žarnovica. Chorí sú predovšetkým stredoškoláci, žiaci základných škôl a ekonomicky činní obyvatelia (od 20 do 59 rokov).

 

Epidemiológovia upozorňujú, že s nástupom chladnejších dní prichádza obdobie zvýšeného výskytu týchto ochorení a je vhodné obdobie na očkovanie. Na vytvorenie protilátok sú potrebné dva týždne. Najvhodnejším obdobím na očkovanie je október a november.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies