Lekári výpovede voči Dôvere zatiaľ nestiahli, veria v dohodu

NETKY.SK • 18 Júl 2017, 11:47 • 2 min
Lekári výpovede voči Dôvere zatiaľ nestiahli, veria v dohodu

BRATISLAVA – Ambulantní lekári hroziaci výpoveďami zdravotným poisťovniam trvajú na svojich požiadavkách. Stále chcú pre svoje ordinácie viac peňazí, ambulantný sektor označili za podfinancovaný, upozorňujú, že sa im v takýchto podmienkach ťažko pracuje.

slovakia

left justify in out

Približne 2000 ambulancií združených vo Zväze ambulantných poskytovateľov (ZAP) sú preto od prvého júla tohto roka vo výpovediach so súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera, zatiaľ ich nemienia stiahnuť, plynie im trojmesačná výpovedná lehota. "Veríme v dohodu a nájdenie kompromisu, pracujeme na tom," povedala dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Edita Hlavačková zo ZAP.

 

Zväz od Dôvery napríklad žiada navýšenie platieb pre špecialistov o desať percent, pre všeobecných lekárov v rámci kapitácie mesačne o jedno euro na pacienta viac. Dôvera potvrdila, že chce ísť do debaty o zvýšeniach, má však podmienky. "Úžitok musí pocítiť pacient, požadujeme, aby vyššie platby viedli k zvyšovaniu kvality zdravotnej starostlivosti a zlepšeniu manažmentu pacienta," odkázal PR manažér Dôvery Branislav Cehlárik.

 

ZAP je ochotný ísť aj do výpovede so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP). Od prvého júla s ňou veľká časť ambulancií nepredĺžila dodatky k zmluvám, teraz sú v dohodovacom konaní, ak sa ani tu nezhodnú, lekári zrejme podajú výpovede. "Zatiaľ sme neboli prizvaní na žiadne rokovania," povedala Hlavačková.

 

VšZP koncom júna diskusiu s lekármi verejne avizovala. Ambulancie od nej žiadajú pre špecialistov navýšenie platieb o 14 percent, v prípade všeobecných lekárov platí rovnaká podmienka ako v Dôvere. "Požiadavky ambulancií považujeme za nereálne, v priebehu jedného roka sme zvýšili platby ambulantného sektora v priemere o 16 percent, sme však pripravení rokovať," povedala koncom tohto júna hovorkyňa VšZP Viktória Vasilenková.

 

Rokovania prebiehajú aj so súkromnou zdravotnou poisťovňou Union ZP. Zmluvy s dohodnutými podmienkami tam majú uzatvorené do konca marca budúceho roka, ambulancie majú na ňu rovnaké požiadavky ako v prípade Dôvery. "So ZAP vytvárame pracovné skupiny, aby sme spolupracovali na príprave možných úprav pre ďalšie obdobie," povedala nedávno hovorkyňa Union ZP Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

 

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) už avizoval, že sa na spor medzi lekármi a zdravotnými poisťovňami pozrie bližšie. Nechce však suplovať úlohu jedných či druhých, je ochotný prijať rolu mediátora. Asociácia na ochranu práv pacientov podporuje boj ambulancií za vyššie platby do systému, formu výpovedí však označila za neetický krok.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona