Lekári vlani na podnet Sociálnej poisťovne ukončili vyše 5 700 dočasných PN

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 15:49 • 2 min
Lekári vlani na podnet Sociálnej poisťovne ukončili vyše 5 700 dočasných PN

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa (SP) skontrolovala v minulom roku 96 494 dočasne práceneschopných (PN) poistencov, či dodržiavajú liečebný režim určený ošetrujúcim lekárom. Podozrenie na nerešpektovanie liečebného režimu pritom zistila u 24 886 osôb.

slovakia

left justify in out

Z tohto počtu ošetrujúci lekári následne ukončili PN 5 741 občanom, ďalších 18 157 prípadov ošetrujúci lekári ospravedlnili. Informoval o tom hovorca SP Peter Višváder.

Ďalšou kategóriou boli prípady, keď poisťovňa zistila porušenie liečebného režimu. "Napríklad poistenec sa nezdržiaval na určenej adrese alebo vykonával činnosť, na ktorú bol uznaný dočasne práceneschopným,“ objasnil Višváder. Z tohto dôvodu Sociálna poisťovňa v minulom roku zastavila nemocenské 842 poistencom (v celkovej výške 70 627,75 eura) a pokutovala 146 (v celkovej výške 2 681 eur).

Ak poistenec poruší liečebný režim na „péenke“, SP mu zastaví výplatu nemocenských dávok. Občan, ktorý poberá nemocenskú dávku, je v súlade s určeným liečebným režimom povinný riadiť sa pokynmi lekára, užívať predpísané lieky, dodržiavať pokojový režim a oddych na lôžku či vystríhať sa všetkého, čo by mohlo nepriaznivo pôsobiť na liečenie alebo sťažovať obnovovanie pracovnej schopnosti.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona