Lekári v trnavskej nemocnici sú znepokojení, vydali vyhlásenie k výpovediam sestier

NETKY.SK • 18 Január 2016, 10:39 • 2 min
Lekári v trnavskej nemocnici sú znepokojení, vydali vyhlásenie k výpovediam sestier

TRNAVA - Podobne, ako lekári z Prešova a Žiliny, aj zástupcovia lekárov Fakultnej nemocnice (FN) Trnava apelujú na ministra zdravotníctva SR Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) a vládu SR, aby v čo najkratšom čase začali znovu rokovania s Odborovým združením sestier a pôrodných asistentiek a prehodnotili už schválenú novelu zákona, ktorej prijatie vyvolalo terajší krízový stav v slovenských nemocniciach. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré dnes poskytlo TASR Lekárske odborové združenie (LOZ) pri FN Trnava.

slovakia

left justify in out

LOZ so znepokojením vníma prístup vedenia nemocnice v Trnave, ako aj ministra zdravotníctva, k aktuálnej situácii. Sestry sú, ako LOZ vo FN píše vo vyhlásení, pre lekárov najbližšími spolupracovníkmi, súhra lekárov a sestier je kľúčová pri poskytovaní kvalitnej zdravotnej starostlivosti. Ich nedostatkom na oddeleniach dochádza k vážnemu narušeniu chodu nemocníc. Preto je zarážajúci laxný prístup vedenia nemocnice a ministerstva zdravotníctva, ktoré namiesto snahy o rokovanie a dohodu situáciu bagatelizuje. "Po našich skúsenostiach s 'plánom B' bývalého ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika spred piatich rokov, ktorý neexistoval a bol len výmyslom pre upokojenie verejnosti, si uvedomujeme vážnosť situácie v našej aj v ostatných dotknutých nemocniciach. Dôrazne varujeme všetkých vedúcich pracovníkov jednotlivých nemocníc, ako aj ministerstvo zdravotníctva, pred takýmto ľahkovážnym prístupom k riešeniu situácie," uvádza sa ďalej vo vyhlásení, ktoré parafoval predseda LOZ vo FN Patrik Princ a dvaja členovia výboru. Je podľa nich nereálne, aby sa v najbližšom období bez množstva sestier, ktorým beží výpovedná lehota, zaručila dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre občanov. Zdôraznili, že zdravotnú starostlivosť nezabezpečujú budovy a prístroje, ale predovšetkým vyškolený, rokmi skúsený a vzdelaný personál na všetkých úrovniach.

 

Riaditeľ FN Trnava Martin Neštický pred niekoľkými dňami povedal pre médiá, že chod nemocnice bude aj po odchode sestier vo výpovedi zabezpečený, primári dotknutých oddelení sú pripravení. Podľa jeho slov vtedy aktuálny počet 56 reálnych uvoľnení pracovných pozícií nemôže chod zdravotníckeho zariadenia závažne ovplyvniť, nakoľko ide o desať percent z celkového počtu sestier a napríklad počas letných prázdnin ich býva na dovolenkách v jednom čase viac.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona