Lekári v Taliansku štrajkujú proti škrtom v zdravotníctve

NETKY.SK • 16 December 2015, 16:26 • 2 min
Lekári v Taliansku štrajkujú proti škrtom v zdravotníctve

RÍM - Lekári po celom Taliansku dnes vstúpili do štrajku na protest proti škrtom v budúcoročnom rozpočte na zdravotnícku starostlivosť, ktoré podľa odborov ohrozia pacientov a preťažených zamestnancov zdravotníctva. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Cieľom rozpočtu je znížiť dane, ale zároveň má udržať deficit v medziach stanovených Európskou úniou - preto sú z plánu výdavkov na rok 2016 vyškrtnuté dve miliardy eur, na ktorých sa kabinet predtým dohodol s regionálnymi vládami a samosprávami.

 

Taliansky premiér Matteo Renzi tvrdí, že výdavky na zdravotníctvo sa v porovnaní s týmto rokom zvýšia približne o miliardu eur, avšak lekári argumentujú, že to nepokryje narastajúce účty, ktoré budú musieť zaplatiť štátne zdravotnícke služby.

 

"Tieto škrty neohrozujú len prácu a zdravie lekárov, ale predovšetkým bezpečnosť ľudí," povedal prezident národnej asociácie anestéziológov Alessandro Vergallo.

 

Dodal, že pre štrajk odložili vyše 40.000 operácií naplánovaných na dnešok, ale zákroky na záchranu života sa vykonávajú ako zvyčajne.

Taliansko dáva približne sedem percent svojho HDP na zdravotníctvo, menej než európske partnerské štáty Nemecko, Francúzsko a Británia, vyplýva z údajov národného štatistického úradu ISTAT.

 

Regionálne vlády v posledných rokoch skresali výdavky na zdravotníctvo, teda najväčšiu položku vo svojich rozpočtoch, pretože centrálna vláda v Ríme uťahovala opasok v snahe znížiť verejný dlh v tejto tretej najväčšej ekonomike eurozóny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies