Lekári v Šaci použili novú metódu na liečbu poškodenej chrupky

NETKY.SK • 19 Február 2014, 10:57 • 2 min
Lekári v Šaci použili novú metódu na liečbu poškodenej chrupky

KOŠICE – Novú progresívnu metódu liečby defektu kĺbovej chrupky použili lekári v Nemocnici Košice - Šaca, a. s., 1. súkromnej nemocnici. V pondelok (17.2.) úspešne operovali 24-ročnú pacientku s rozsiahlym poškodením v zaťažovanej časti kolenného kĺbu. Na Slovensku sa dosiaľ tento problém riešil dvoma operáciami, pri novej metóde stačí jedna.

slovakia

left justify in out

Zákrok sa uskutočnil pod vedením vedúceho lekára Šport-artro centra Maroša Vargu. Ako pre TASR uviedol, pri danej diagnóze sa bežne odporúča dvojdobá operácia. V prvej fáze sa odoberie chrupka z tela pacienta a následne sa kultivuje v laboratórnych podmienkach približne tri až štyri týždne. Potom pacient musí podstúpiť druhú operáciu, pri ktorej sa implantuje už kultivovaná chrupka. Nevýhodou tejto techniky je potreba dvoch operácií v rozsahu štyroch až šiestich týždňov.
      

"Výhoda operácie, ktorú sme vykonali u nás, spočíva v jednodobej operácii. Jednoducho sme artroskopicky zistili, že pacientka má rozsiahly defekt chrupky a implantovali sme doň počas jednej operácie špeciálnu matricu s označením CA-RES 1S. Ide o bezbunkový implantát, na ktorom po operácii dochádza k implantácii buniek chrupky regeneračnou schopnosťou pacientovho organizmu," vysvetlil Varga.



Pri novej metóde musí pacient šesť týždňov odľahčovať operovanú končatinu, čiže chodiť s pomocou bariel. Plná záťaž je povolená po troch až štyroch mesiacoch od operácie.

      

"Samozrejme, pre pacienta je výhodné absolvovať jednu operáciu a vyriešiť problém naraz, ako podstúpiť ďalší operačný zákrok," konštatoval lekár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies