Lekári upozornili poslancov, že Slováci o očkovanie proti chrípke nemajú záujem

NETKY.SK • 20 Október 2016, 14:56 • 2 min
Lekári upozornili poslancov, že Slováci o očkovanie proti chrípke nemajú záujem

BRATISLAVA - Záujem Slovákov o očkovanie proti chrípke už niekoľko rokov klesá.

slovakia

left justify in out

"V uplynulej sezóne sa proti chrípke nechalo očkovať len 4,5 percenta obyvateľov a Slovensko tak naďalej zostáva na chvoste spomedzi krajín Európskej únie," hovorí docentka Zuzana Krištúfková, predsedníčka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti SLS. Na situáciu dnes odborníci upozornili aj poslancov Národnej rady (NR) SR.

 

"Verím, že aj v súčinnosti s poslancami sa podarí do budúcnosti pripravovať kroky, ktoré priblížia Slovensko k dosiahnutiu stanoveného cieľa v zaočkovanosti proti chrípke na úrovni 30 percent,“ povedal šéf parlamentného zdravotníckeho výboru Štefan Zelník (SNS). Aby vyjadril svoj postoj, nechal sa dnes proti chrípke zaočkovať. Očkuje sa aj poslankyňa Jana Cigániková (SaS). Rodičov, ktorí sa vakcinácie boja, chápe. Namiesto príkazov, im treba podľa jej slov veci vysvetliť.

 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča celkovú zaočkovanosť populácie vyššiu ako 30 percent a Slovensko sa zaviazalo dosiahnuť tento cieľ do roku 2017. Očkovanie proti chrípke WHO odporúča predovšetkým pre tehotné ženy bez ohľadu na mesiac tehotenstva, deti vo veku od šesť mesiacov do päť rokov, osoby 65-ročné a staršie, osoby s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovocievneho systému, metabolickými, renálnymi a imunitnými poruchami a zdravotníckych pracovníkov.

 

"Negatívna publicita, ktorá sa s očkovaním v posledných rokoch spája, šírenie konšpiračných teórií v kombinácii so slabou výchovou a nedostatočnou komunikáciou o benefitoch očkovania, sú hlavnou príčinou nízkej miery zaočkovanosti proti chrípke na Slovensku," uviedol Pavol Šimurka, primár a prednosta Kliniky pediatrie a neonatológie Fakultnej nemocnice v Trenčíne.

 

Chrípka je akútne infekčné ochorenie vyvolané vírusom chrípky. V posledných piatich rokoch bolo na Slovensku hlásených viac ako 1200 veľmi ťažkých priebehov ochorení na chrípku, z nich 195 osôb zomrelo. Chrípka však zabíja aj nepriamo, tým, že zhorší priebeh základného ochorenia, na ktoré potom pacient zomiera. Odhaduje sa, že ročne následkom chrípky zomrie na Slovensku približne 1000 ľudí.

Na chrípku je možné sa pripraviť.

 

"Mnohí ľudia používajú nešpecifické preventívne opatrenia, ktoré môžu znížiť riziko nákazy vírusom chrípky. Ide napríklad o zvýšený prísun vitamínov, dodržiavanie správnej životosprávy a podobne. Jedinou preukázateľne účinnou prevenciou chrípky je očkovanie," zhrnula docentka Krištúfková. Podpora očkovania je aj s ohľadom na súčasný trend antivakcinačných kampaní jednou z nosných tém Predsedníctva SR v Rade EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona