Lekári sú na stope revolučnej liečbe

NETKY.SK • 5 Máj 2019, 10:11 • 2 min
Lekári sú na stope revolučnej liečbe

BRATISLAVA - Alergia je neprimeranou imunitnou odozvou tela na látky, s ktorými sa stretávame na dennej báze a ktoré nám v podstate neškodia. Trpia ňou viac ako dva milióny Slovákov. Štatistika v rámci celej Európy je ešte hrozivejšia, približne každý druhý Európan trpí nejakou formou alergie.

slovakia

left justify in out

V najlepšom prípade dokážu alergie človeku znepríjemniť život, v tom horšom ho aj vážne ohroziť na zdraví. Teraz ale svitá na lepšie časy, odborníkom sa totiž podarilo zistiť, ako potláčať reakcie imunitného systému a tým alergické reakcie obchádzať.

 

Civilizačné choroby ako astma alebo alergie možno budú čoskoro minulosťou. Americkí vedci objavili univerzálny liek, ktorý dokáže potlačiť reakcie imunitného systému a pacientov trpiacich týmito chorobami vyliečiť, uviedol portál Stars24. Vedci z Northwestern University Feinberg School of Medicine v americkom Illinois vytvorili univerzálny liek na astmu a alergiu na potraviny.

 

obrazok

 

Objavili totiž spôsob, ako presvedčiť imunitný systém, aby ignoroval spúšťače ako je peľ alebo arašidy. Metóda, na ktorej nový liek stavajú, pracuje s malým množstvom alergénu. Ten je obalený do špeciálneho plášťa a vo výsledku vytvorí "nanočastice", ktoré imunitný systém vníma negatívne. Bunky, ktoré majú za cieľ "nečistoty" v tele eliminovať, namiesto spúšťania alergickej reakcie vyšlú signál, ktorý škodlivosť látky nepreukáže, čím sa zabráni prejavenie príznakov.

 

"V závislosti od toho, akú alergiu chcete odstrániť, môžete do nanočastíc vložiť peľ alebo arašidové bielkoviny," podotkol jeden z vedcov. Aj cez veľký potenciál tejto lekárskej metódy nejde o úplnú novinku. Totožný postup bol vyskúšaný pre liečbu autoimunitných ochorení vrátane sklerózy multiplex a celiakie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies