Lekári sa s ministrom Uhliarikom nedohodli, výpovede pokračujú

NETKY.SK • 20 Október 2011, 20:22 • 2 min
Lekári sa s ministrom Uhliarikom nedohodli, výpovede pokračujú

Lekári sa s ministrom Uhliarikom nedohodli, výpovede pokračujú

slovakia

left justify in out

img

Lekárske odbory ani po dnešnom rokovaní s ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom nedospeli k dohode o ich požiadavkách, ktorých naplnenie sa snažia dosiahnuť prostredníctvom hromadných výpovedí. "Naše požiadavky sú stále štyri, takže k dohode nedošlo a môže byť ohrozené zdravie občanov, ale to je na zodpovednosti vlády a pána ministra," uviedol šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marian Kollár. Ďalšie rokovanie by sa malo uskutočniť na budúci týždeň.

Lekári zatiaľ výpovede podľa Kollára sťahovať neplánujú. Avizoval, že odbory sa preto teraz urýchlene obrátia na predsedníčku vlády Ivetu Radičovú a parlamentné kluby, aby podnikli urgentné kroky na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti občanom. Zdôraznil, že odbory pri napĺňaní ich požiadaviek žiadajú nielen "prísľuby", ale aj právne záruky pre budúce vlády, aby došlo aj k ich reálnemu plneniu.

Ako priblížil minister Uhliarik, posun nastal pri otázke zlepšenia mzdového ohodnotenia lekárov. V tejto súvislosti sa má vytvoriť expertná skupina. Tá posúdi návrh na rast miezd, ktorý predložili odbory. "Verím, že lekári budú rokovať o vecných veciach a dohodneme sa, čo sa týka platov." Zároveň poukázal, že sestry vedeli o svojich požiadavkách rokovať aj bez toho, aby brali pacientov za rukojemníkov. K zhode, naopak, stále nedošlo v otázke zastavenia transformácie nemocníc.

Minister opätovne garantoval, že lekári, ktorí stiahnu výpovede do konca tohto mesiaca, sa budú môcť vrátiť na svoje miesta. Po tomto termíne podľa jeho slov začnú riaditelia nemocníc na ich miesta prijímať nových lekárov. "Budeme sa musieť od novembra začať pozerať na to, ako zaplniť miesta novými lekármi." Poukázal na to, že napríklad v banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnici evidujú 51 žiadostí o prijatie, v prešovskej nemocnici sa má o prácu uchádzať asi 120 lekárov.

K 1. októbru podalo podľa údajov odborov výpovede vyše 2400 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach. Ďalšie výpovede by mali padnúť na konci tohto mesiaca. V nemocniciach celkovo pracuje asi 6500 lekárov. Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývajú na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies