Lekári sa s Dôverou dohodli na podmienkach spolupráce

NETKY.SK • 4 Október 2017, 06:10 • 2 min
Lekári sa s Dôverou dohodli na podmienkach spolupráce

BRATISLAVA - Lekári združení vo Zväze ambulantných poskytovateľov (ZAP) sa dnes dohodli na podmienkach spolupráce so súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera.

slovakia

left justify in out

Od prvého októbra ohlásilo nezmluvný vzťah s touto poisťovňou asi 2000 ambulancií, išlo približne o jednu tretinu lekárov na Slovensku. Ambulancie sa s Dôverou o dodatkoch k zmluvám sporili od leta, neboli spokojné s výškou platieb, ktoré im ponúkala.

 

"Dohodli sme sa, naši poistenci majú zabezpečenú zdravotnú starostlivosť bez akýchkoľvek obmedzení, teda v štandardnom režime," povedal PR špecialista Dôvery Matej Štepianský s tým, že detaily dohody sfinalizujú v najbližších dňoch. Jej základom je podľa neho navýšenie platieb o päť percent k prvému novembru za podmienky, že dôjde k dofinancovaniu sektora o 100 miliónov eur. "Súčasťou dohody sú merateľné parametre kvality," povedal Štepianský.

 

Hoci lekári ohlásili nezmluvný vzťah od októbra, väčšina z nich sa do včerajšieho večera starala podľa dohody o pacientov tak ako doteraz, teda ako keby zmluvný vzťah bez zmeny pokračoval. Dôvera ale informovala, že nie všetky ambulancie tak do tohto termínu konali. Nezmluvný vzťah pre pacienta štandardne znamená, že by mal mať uhradené iba akútne vyšetrenia, odkladnej zdravotnej starostlivosti sa to netýka.

 

Dôvera uviedla, že rozhodnutie členov ZAP nepodpísať dodatky nemalo vplyv na celkovú situáciu naplnenia verejnej minimálnej siete. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) sa totiž o spor medzi lekármi a poisťovňou začal zaujímať. ÚDZS začal preverovať naplnenie minimálnej siete z vlastnej iniciatívy.

 

K sporu medzi lekármi a Dôverou sa dnes vyjadril aj minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Ten apeloval, aby sa strany dohodli a našli kompromis. Zo svojej funkcie však do toho nechcel veľmi zasahovať, "keďže toto dohodovacie právo je postavené na základe súčasnej legislatívy".

 

ZAP pred časom rokoval o podmienkach spolupráce aj so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Na výške platieb sa dohodli. Rokovania prebiehajú aj so súkromnou Union ZP, s ktorou sú zmluvy uzatvorené do konca marca budúceho roka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona