Lekári sa obuli do novely zákona o stratifikácii nemocníc. Tvrdia, že na zmeny doplatia pacienti!

NETKY.SK • 20 August 2021, 14:12 • 2 min
Lekári sa obuli do novely zákona o stratifikácii nemocníc. Tvrdia, že na zmeny doplatia pacienti!

BRATISLAVA - Lekári skritizovali novelu zákona o optimalizácii siete nemocníc. Hovoria, že slovenské zdravotníctvo potrebuje zásadné zmeny, nielen kozmetické úpravy.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia zdravotníckych organizácií ako Slovenská lekárska komora (SLK), Asociácia štátnych nemocníc (AŠN), Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) a Lekárske odborové združenia (LOZ) vo štvrtok (19. augusta) diskutovali o návrhu zákona o optimalizácii siete nemocníc. Ten je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní

 

Zdravotníctvo potrebuje zásadnú zmenu

Informovala o tom manažérka pre komunikáciu a médiá SLK Nancy Závodská. Na stretnutí sa všetci zúčastnení zhodli, že slovenské zdravotníctvo potrebuje zásadnú zmenu, ktorá je nevyhnutným predpokladom ďalšej konkurencieschopnosti slovenského zdravotníctva v európskom priestore.

 

Potvrdili, že neboli prizvaní k tvorbe spomínaného návrhu, pričom k diskusii došlo až posledný mesiac. Prezident lekárskej komory Marián Kollár uviedol, že predložený návrh zákona komplexne nerieši najzávažnejšie problémy slovenského zdravotníctva a nereflektuje v plnej šírke súčasnú realitu.

 

"Jeho aplikácia v praxi, bez zásadnej zmeny niektorých opatrení, by mohla spôsobiť až zhoršenie dostupnosti a kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti pre občanov," tvrdí.

 

Prečítajte si tiež: REPORTÁŽ: Redukcia o desiatky tisíc lôžok je podľa SLK hazardom

 

Zhoršujúca sa zdravotná starostlivosť

Otázniky podľa SLK vyvoláva najmä ďalšie zabezpečenie a zlepšenie stále sa zhoršujúcej dostupnosti zdravotnej starostlivosti a jej financovanie.

 

Diskutujúci sa zhodli v téme absencie riešenia personálnej stabilizácie zdravotníkmi, keďže návrh ministerstva nerieši kritický nedostatok zdravotníkov. Obavy podľa nich vyvoláva i transformácia niektorých nemocníc.


Komora dodala, že o vyhodnotení svojich pripomienok sú pripravení prispieť k prijatiu takej legislatívy, ktorá zásadným spôsobom napomôže k efektívnemu využitiu európskych peňazí a pozitívne sa odrazí na zlepšení slovenského zdravotníctva.

 

Mohlo by vás zaujímať: Podľa exministerky Kalavskej stratifikácia nevyriešila problémy slovenského zdravotníctva



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies