Lekári sa chcú stretnúť s Richterom, niektorí majú na odvodoch doplatiť tisíce

NETKY.SK • 2 Február 2017, 11:55 • 2 min
Lekári sa chcú stretnúť s Richterom, niektorí majú na odvodoch doplatiť tisíce

BRATISLAVA - Slovenskej lekárskej komore (SLK) sa nepáči, že stovky ambulantných lekárov musia štátu doplatiť nemocenské a dôchodkové poistenie za niekoľko rokov.

slovakia

left justify in out

Spolu s penále má ísť v niektorých prípadoch o tisícky eur. Presné počty či sumy je podľa SLK ťažko zistiť. Takáto situácia mala podľa nich nastať nedorozumením.

 

SLK preto vyzýva ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) na stretnutie. Chce sa s ním dohodnúť na tom, aby takíto lekári nemuseli platiť nič. Richter by to podľa nej mohol urobiť zmenou legislatívy. SLK tvrdí, že je to možné. S Richterom už v tejto veci raz komunikovala, minister im mal dať odmietavé stanovisko. Komora tvrdí, že mu to chce opäť vysvetliť, "lebo zrejme nemá úplné informácie".

 

Problém mal údajne vzniknúť tak, že lekári, ktorí pretransformovali ambulancie na spoločnosti s ručením obmedzeným alebo odišli do dôchodku, si nezrušili licencie. Tie majú charakter živnosti a lekári by tak mali platiť odvody.

 

"Máme za to, že dôsledky, ktoré lekári musia znášať, sú príliš prísne, osobitne za situácie, keď nemali žiadne príjmy z výkonu povolania lekára na základe predmetnej licencie a naďalej si riadne a včas plnili odvodové povinnosti už ako zamestnanci vlastných obchodný spoločností," povedal dnes prezident SLK Marian Kollár.

 

V tejto veci lekári kontaktovali aj Sociálnu poisťovňu. Tá podľa nich trvá na doplatení peňazí. Podľa Kollára ide o lekárov, ktorí riadne plnili svoje odvodové povinnosti, ale v spomínaných prípadoch si neuvedomili, že licencia zakladá status SZČO. Lekári v penzii a s nízkym dôchodkom podľa komory nebudú schopní predpísané poistné uhradiť.

 

Lekári na daných licenciách nič nezarábali, tvrdí SLK. "Neplatenie odvodov nebolo úmyselné," vysvetlil Kollár. Viacerí sa mali zo Sociálnej poisťovne aj odhlásiť, tá to akceptovala. Neskôr sa následne dozvedeli, že im povinnosť platiť odvody nezanikla a majú doplatiť povinné aj s úrokmi z omeškania.

 

V niektorých prípadoch ide o rovnakú sumu ako samotné poistné. SLK to považuje za neetické, Kollár by preto za minimálne riešenie považoval generálny pardon. "Penále a pokuty narástli do obludných rozmerov," zhrnul s tým, že lekári majú platiť za to, že nič nezarábali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies