Lekári protest podporujú, popoludní prerušia na hodinu prácu

NETKY.SK • 9 Marec 2011, 13:07 • 2 min
Lekári protest podporujú, popoludní prerušia na hodinu prácu

Lekári protest podporujú, popoludní prerušia na hodinu prácu

slovakia

left justify in out

img

Väčšina lekárov v nitrianskych poliklinikách i fakultnej nemocnici sa pripojí k protestu, ktorý na dnes vyhlásila Slovenská lekárska únia špecialistov. Myslí si to kardiológ Štefan Paulov, ktorý dnes medzi 13. a 14. hodinou preruší poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Pridá sa tak k Dňu protestu lekárov proti situácii, ktorá vládne v zdravotníctve.
      "Podľa mojich informácií sa k akcii pripojí väčšina lekárov. Na poliklinike na sídlisku Klokočina to budú tri štvrtiny ambulancií lekárov špecialistov, aj všeobecných. Určite to bude nadpolovičná väčšina. Prerušením práce na jednu hodinu chceme upozorniť na úpadok zdravotníctva. Upozorniť na zlý systém, ktorý je nastavený tak, že zdravotníctvo upadá, že v ňom nie sú žiadne rozvojové impulzy," uviedol pre TASR. Kritický názor na situáciu v slovenskom zdravotníctva má aj lekár Karol Turček z ambulancie dospelej a detskej psychiatrie a sexuológie na poliklinike na sídlisku Chrenová. Podľa jeho slov dospelo zdravotníctvo do kritického stavu a dnešný protest lekárov považuje za príliš mierny. "Určite sa pripojím a medzi 13. a 14. hodinou nebudem pracovať. Je to ale skôr taký symbolický protest a je to trošku málo. Situácia je naozaj zlá. To je pravda, ktorú nikto nechce počúvať," skonštatoval Turček.
      Protestnú akciu podporuje aj Lekársky odborový zväz pri Fakultnej nemocnici v Nitre. "Informovali sme o nej svojich členov, ako sa k nej postavia, záleží už na nich. My určite protestu vyjadrujeme svoju podporu, súhlasíme aj s požiadavkami lekárov," povedal predseda odborov Peter Visolajský. S akciou súhlasia aj oslovení lekári, ktorí sa však k protestu nepripoja. "Stav v zdravotníctve je zlý a podmienky sa zhoršujú. Určite s protestom súhlasím. Povinnosti, ktoré dnes mám, mi ale nedovoľujú, aby som na hodinu prerušila prácu," povedala alergologička z chrenovskej polikliniky Eva Danielová.
      Slovenská lekárska únia špecialistov požiadala o pochopenie a podporu aj pacientov a širokú verejnosť, pretože zlý stav zdravotníctva sa podľa prezidenta únie Andreja Janca nedotýka iba lekárov, ale všetkých. Protestujúci zdravotníci zhrnuli svoje výhrady a požiadavky do 14 bodov. Okrem iného v nich upozorňujú na nízke platové ohodnotenie lekárov a ich masívny odlev do zahraničia, na nedostatok financií v zdravotníctve, na nerovnoprávne financovanie jeho sektorov, nízku vymožiteľnosť práva, nekoncepčnú štruktúru siete zdravotníckych zariadení, vylúčenie lekárskej verejnosti z rozhodovacieho procesu, prenos všetkej zodpovednosti za stav v zdravotníctve na lekárov, absenciu perspektív a strategických cieľov rozvoja zdravotníctva i uprednostňovanie záujmov lobistov a nadnárodných zoskupení pred národnými záujmami a právami pacientov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies