Lekári podpisujú petíciu za odvolanie riaditeľa žilinskej fakultnej nemocnice

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 17:46 • 2 min
Lekári podpisujú petíciu za odvolanie riaditeľa žilinskej fakultnej nemocnice

ŽILINA - Lekári žilinskej fakultnej nemocnice podpisujú petíciu za odvolanie riaditeľa a k podpore vyzývajú aj pacientov.

slovakia

left justify in out

Na stredajšom brífingu o tom informoval predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. "Je to petícia za vyvodenie zodpovednosti voči vedeniu tejto nemocnice, pretože tých káuz a protestov, ktoré riaditeľ Štefan Volák spôsobil v tejto nemocnici, je už príliš veľa na to, aby túto situáciu ustál. Boli by sme radi, keby sa vyjadrili už aj pacienti - obyvatelia Žiliny. Tá petícia je na oddeleniach, keď sa nejakí pacienti pridajú, určite to pomôže tej situácii,“ povedal Visolajský s tým, že zatiaľ nemá prehľad o tom, koľko lekárov už petíciu podpísalo. "Myslím si, že žiadny lekár v nemocnici nebude mať problém sa tam pripojiť,“ dodal. Ministerstvo zdravotníctva už začiatkom marca reagovalo, že vyjadrenia Petra Visolajského v súvislosti so situáciou na internom oddelení v žilinskej nemocnici považuje za šírenie poplašnej správy a stav na oddelení pripisuje profesionálnemu zlyhaniu primára Vladimíra Spišáka.

 

Šéf odborového združenia zdôraznil, že napriek tomu, že v utorok námestník Adam Hochel zložil funkciu, situácia sa z pohľadu lekárov, ktorí dali výpovede, nemení. "Pretože situácia pacientov na internom oddelení sa tým nijako nevyriešila. Trváme na našej požiadavke, aby sa vyvodila zodpovednosť voči celému vedeniu nemocnice. Lekári, ktorí dali výpovede, trvajú na tom, aby sa začala riešiť situácia pacientov na internom oddelení,“ uviedol. Na internom oddelení žilinskej nemocnice je z 19 lekárov 13 stále vo výpovednej lehote, podľa odborárov riaditeľ už za nich hľadá náhradu. "Aj keď pán riaditeľ nájde náhradu za 13 internistov, ktorí sa uplatnia hocikde inde, nijako sa tým nevyrieši problém žilinských pacientov na internom oddelení, kde sú neadekvátne podmienky a nedostatok lôžok. Lekári, ktorí tu pracujú a chcú sa o pacientov adekvátne starať, nemajú kde týchto pacientov prijímať. Ani nariadenie riaditeľa, aby týchto pacientov neprijali alebo ich skorej prepúšťali domov, problém týchto chorých ľudí nevyrieši. Práve preto dali lekári výpovede,“ dodal Visolajský.

 

Ministerstvo zdravotníctva v súvislosti so situáciou na internom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline informovalo, že väčšina pracovníkov tohto oddelenia si neželá návrat primára Vladimíra Spišáka, ktorému vedenie nemocnice vyčítalo neschopnosť riešiť situáciu a s ktorým nakoniec ukončilo pracovný pomer dohodou. Ako uviedla riaditeľka komunikačného odboru ministerstva Zuzana Čižmáriková, pracovníci oddelenia listom informovali ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, že v prípade návratu primára Spišáka sú pripravení podať hromadnú výpoveď. Podľa ministerstva sa pod list podpísalo 79 z celkovo 89 pracovníkov interného oddelenia. "Katastrofálna situácia pretrváva na našom oddelení už niekoľko rokov a je výsledkom najmä nezáujmu, nekonania a neochoty bývalého primára Vladimíra Spišáka komunikovať s personálom. Situácia vznikla dlhodobým neriešením problémov, okrem napísania niekoľkých listov, nikdy sa osobne neangažoval na zmene tohto stavu,“ uvádza sa v liste. Personál bývalému primárovi vyčíta, že ignoroval ich opakované pripomienky. Autori listu tvrdia, že situácia sa po zmene vedenia stabilizovala aktívnym manažmentom pacientov a ochotou urobiť zmeny v riadení. Podľa Čižmárikovej riaditeľ nemocnice ubezpečil zamestnancov oddelenia, že sa nechystá robiť zmeny vo vymenovaní nových vedúcich kliniky. 

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský list spochybnil. Podľa neho sú medzi podpísanými aj lekári, ktorí pracujú na oddelení len krátko, niektorí len od začiatku marca, prípadne takí, ktorí sú dlhodobo práceneschopní. Navyše vyslovil podozrenie, že podpisy sú pod prezenčnou listinou. "Mám veľké podozrenie, že je to prezenčná listina prevádzkovej schôdze, ktorá sa netýka tohto listu,“ uviedol Visolajský. Zároveň odmieta tvrdenia, že bývalý primár nekonal, dôkazom sú podľa neho listy, ktoré posielal vedeniu. Samotný Spišák na list reagovať cez média nebude. Dal len súhlas na zverejnenie otvoreného listu, ktorý sám poslal komore lekárov. Žiada v ňom o podporu pri obhajobe svojej profesionálnej cti, ktorú ako tvrdí výrazne a zámerne poškodilo vedenie FNsP Žilina. Namieta v ňom vážne nedostatky v podmienkach, v ktorých sa poskytuje zdravotná starostlivosť pacientom na internom oddelení v žilinskej nemocnici a neprítomnosť akejkoľvek koncepcie riešenia tohto problému zo strany vedenia nemocnice, pre ktoré ako tvrdí dal výpoveď. 

 

Koncom februára dalo štrnásť z 19 lekárov interného oddelenia žilinskej fakultnej nemocnice výpoveď pre nedostatok lôžok a zlé hygienické podmienky na oddelení. Primár ukončil pracovný pomer dohodou. Lekári, ktorým od 27. februára plynie dvojmesačná výpovedná lehota, poslali žiadosť o urgentné riešenie situácie aj ministrovi zdravotníctva, regionálnemu úradu verejného zdravotníctva a tiež prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Lekári sa sťažujú na preplnené a zle vybavené oddelenie. Aktuálne je vo výpovednej lehote 13 lekárov, jedna lekárka výpoveď stiahla. "Tak ako pán riaditeľ hovoril, on im predstavil chod daného oddelenia, ubezpečil ich, že oddelenie funguje, tiež im predstavil plány rekonštrukcie tohto oddelenia, kde vyvrátil medializované informácie, že by sa mali meniť iba okná. Zamestnanci, ktorí dali výpovede, boli prekvapení týmito informáciami, povedali, že si to musia premyslieť,“ konštatovala Čižmáriková. Ako uviedla, výsledok ich rozhodnutia zatiaľ nepoznajú, tento týždeň by ho však mali oznámiť riaditeľovi. Podotýka, že v súčasnosti klinika funguje a je na nej dostatok lekárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies