Lekári nebudú odmietať neplatičov pri ošetrení, ale na dlh ich upozornia

NETKY.SK • 25 Október 2014, 16:10 • 2 min
Lekári nebudú odmietať neplatičov pri ošetrení, ale na dlh ich upozornia

DONOVALY - Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR bude aj naďalej poskytovať neodkladnú zdravotnú starostlivosť tak ako doteraz. Odopretie tejto formy neprichádza do úvahy ani v prípade, že pacient je neplatičom ktorejkoľvek zdravotnej poisťovne.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii v rámci Valného zhromaždenia ASL to v reakcii na medializovanú tému dodatkov k Zmluvám o poskytovaní zdravotnej starostlivosti so ZP Dôvera uviedol prezident ASL Ladislav Pásztor.
      

Podľa Pásztora niektoré médiá nesprávne interpretovali Dodatky, keď uviedli, že ošetrujúci lekár musí na podnet poisťovne odoprieť zdravotnú pomoc neplatičom, prípadne, že bude povinný vyberať od nich nedoplatky. "Neodkladnú zdravotnú starostlivosť, ktorá tvorí 99 percent všetkých našich úkonov, budeme poskytovať aj naďalej v doterajšom režime, len s tým, že dlžníkov zdravotnej poisťovne musíme podľa platného Zákona o zdravotnom poistení upozorniť na prípadné problémy s úhradou odkladnej starostlivosti," povedal. Na to, aby to zistili, budú mať k dispozícii on-line databázu poisťovne.
      

Asi stovka zástupcov lekárskej súkromnej sféry z celého Slovenska sa zaoberala aj postupom projektu Integrovaných centier zdravotnej starostlivosti. Pozitívne zhodnotili, že do hry o túto formu zdravotnej starostlivosti sa dostali aj poskytovatelia zdravotnej starostlivosti. Na vybavenie akútnych nemocníc by pri tomto projekte malo ísť 140 miliónov eur z eurofondov a rovnaká suma by mala ísť tiež aj na vybavenie akútnej zdravotnej starostlivosti.
      

Súkromní lekári sa zaoberali aj situáciou v Lekárskych službách prvej pomoci (LSPP). Podľa Pásztora situácia v mnohých regiónoch je kritická už niekoľko rokov a riešenie stále neprichádza.
      

"Pacienti v nočných hodinách vyhľadávajú LSPP čoraz menej. Využiteľnosť LSPP je niekde len na úrovni päť percent," podotkol. Pri tom každú noc majú súkromní lekári v LSPP okolo 160 lekárov a je tam aj rovnaký počet zdravotných sestier.
      

ASL chce preto presadiť zmenu definície LSPP v Zákone o zdravotnej starostlivosti a usporiadať vzťahy: poskytovateľ LSPP - službukonajúci lekár, tak, aby lekár v službe LSPP mal za službu minimálnu mzdu na úrovni lekára s atestáciou v ústavnej starostlivosti.
      

Súkromní lekári chcú tiež dosiahnuť úpravu ordinačných hodín LSPP na čas od 16.00 do 22.00 h v pracovných dňoch a od 8.00 do 22.00 h počas víkendov a sviatkov a rozšíriť možnosť výkonu LSPP aj na ďalšie odbornosti lekárov s atestáciou.
      

ASL bude aj naďalej pokračovať v spracovaní odporučeného zoznamu výkonov za priame úhrady pre svojich členov. Zoznam výkonov za priamu úhradu budú po novom schvaľovať VÚC. Tvorba cenníka bude naďalej v kompetencii poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona