Lekári dnes opäť rokujú s Dôverou: Od októbra sú v nezmluvnom vzťahu

NETKY.SK • 3 Október 2017, 09:10 • 2 min
Lekári dnes opäť rokujú s Dôverou: Od októbra sú v nezmluvnom vzťahu

BRATISLAVA - Lekári združení vo Zväze ambulantných poskytovateľov (ZAP) budú dnes podvečer opäť rokovať o podmienkach spolupráce so súkromnou zdravotnou poisťovňou (ZP) Dôvera.

slovakia

left justify in out

Od prvého októbra s ňou má nezmluvný vzťah asi 2000 ambulancií. Podľa vzájomnej dohody sa však lekári do dnešného večera starajú o pacientov tak, ako doteraz, teda ako keby zmluvný vzťah bezo zmeny pokračoval. Nezmluvný vzťah pre pacienta štandardne znamená, že by mal mať uhradené iba akútne vyšetrenia.

 

"Obidve strany chceme rokovať, veríme, že sa situácia čoskoro vyrieši a pacienti to pocítia na kvalitnejšej liečbe," povedal PR špecialista Dôvery Matej Štepianský. V prípade, že by sa lekári dnes so ZP nedohodli, poisťovňa bude o ďalších krokoch svojich poistencov informovať. Dôvera pred časom deklarovala, že ak by si pacienti museli u lekára zaplatiť za neakútnu liečbu, refunduje ju v obvyklej výške hradenej lekárom.

 

"Treba si však vyžiadať potvrdenie o zaplatení a prehľad o vyšetreniach, ktoré mu lekár robil," vyzvala Mária Lévyová, šéfka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP). Oba tieto doklady musí pacient poslať alebo priniesť do poisťovne.

Niektorí lekári zo ZAP však podľa AOPP podpísali dodatky k zmluvám a rozhodli sa pokračovať v zmluvnom vzťahu s poisťovňou. "Preto odporúčame, aby si poistenci na webe Dôvery, telefonicky alebo priamo v poisťovni overili, či ich lekár má alebo nemá platnú zmluvu od prvého októbra," povedala Lévyová.

 

Veľká časť ambulancií združených v ZAP nie je spokojná s výškou platieb, ktorú im zdravotná poisťovňa ponúkla. Lekári žiadajú viac, preto sa dodatky k zmluvám rozhodli nepodpísať. Ambulantný sektor je podľa lekárov dlhodobo podfinancovaný.

ZAP pred časom rokoval o podmienkach spolupráce aj so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Na výške platieb sa dohodli. Rokovania prebiehajú aj so súkromnou Union ZP, s ktorou sú zmluvy uzatvorené do konca marca budúceho roka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies