Lekári budú môcť predpisovať pacientom lieky na rok vopred

NETKY.SK • 7 December 2017, 17:57 • 2 min
Lekári budú môcť predpisovať pacientom lieky na rok vopred

BRATISLAVA - Pacienti s dlhodobým ochorením si nebudú musieť chodiť pre recepty tak často ako doteraz. Zmena vyplýva z novely, ktorú schválil parlament.

slovakia

left justify in out

Od budúceho roka budú môcť lekári predpísať recept na rok vopred; doteraz to bolo šesť mesiacov. Zmenu priniesla novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú v stredu schválil parlament.

 

"Ide o mnohých chronických pacientov, ktorí musia prísť do ambulancií len preto, aby si počkali na predpis svojho lieku," skonštatoval minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Súčasná prax podľa ministerstva ukázala, že polročná lehota je krátka a generuje množstvo zbytočných návštev z nemedicínskych dôvodov u odborných aj všeobecných lekárov.

 

Ministerstvo týmto krokom čiastočne akceptovalo rozumné argumenty, reagovala prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková. Zmena podľa nej umožní pacientom a lekárom o niečo ľahšie dýchať, za systémové riešenie ju však nepovažuje.

 

"Jediným systémovým krokom je však úplné zrušenie tohto nezmyselného byrokratického obmedzenia, pretože nemá obdobu nikde inde v Európe. Tzv. točenie pacientov je spôsobené práve administratívnymi zásahmi, ktoré diagnostiku a liečbu spomaľujú, predražujú a obťažujú pacientov aj lekárov," zhrnula.

 

Nové pravidlo sa bude týkať aj zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. Ministerstvo tak chcelo zjednodušiť život ľudom a odľahčiť ambulancie špecialistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies