Lekári bez hraníc žiadajú o nezávislé vyšetrenie bombového útoku na nemocnicu v Kundúze

NETKY.SK • 7 Október 2015, 11:57 • 2 min
Lekári bez hraníc žiadajú o nezávislé vyšetrenie bombového útoku na nemocnicu v Kundúze

ŽENEVA - Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) požiadala dnes o zriadenie nezávislej medzinárodnej komisie poverenej vyšetrením útoku amerických vzdušných síl na nemocnicu v afganskom meste Kundúz, pri ktorom v sobotu zahynulo 22 ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Lekári bez hraníc uviedli, že úlohou komisie, na ktorej zriadenie stačí na základe Ženevských konvencií žiadosť jedného štátu, by bolo získavanie skutočností a dôkazov v Spojených štátoch, Afganistane a v rámci Severoatlantickej aliancie. Až na základe zistení tejto komisie sa Lekári bez hraníc rozhodnú, či v súvislosti so stratami na ľudských životoch a materiálnymi škodami, ku ktorým pri útokom došlo, podajú trestné oznámenie.

 

"Ak to necháme tak, v podstate tým vystavíme bianko šek všetkým štátom, ktoré sú vo vojne," povedala dnes na tlačovej konferencii v Ženeve predsedníčka MSF Joanne Liu. Nemocnica pod správou medzinárodnej humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF) sa v Kundúze stala terčom leteckého bombardovania, pri ktorom zomrelo najmenej 22 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Čelní predstavitelia MSF vzápätí vyzvali na nezávislé vyšetrenie tohto incidentu, ktorý označili za vojnový zločin.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona