Lekári bez hraníc žiadajú mjanmarskú vládu o okamžitý prístup do Jakchainského štátu

NETKY.SK • 18 September 2017, 08:09 • 2 min
Lekári bez hraníc žiadajú mjanmarskú vládu o okamžitý prístup do Jakchainského štátu

BERLÍN - Medzinárodná zdravotnícka organizácia Lekári bez hraníc (MSF) vyzvala dnes mjanmarskú vládu, aby jej okamžite umožnila vstup do administratívnej oblasti Jakchainský štát.

slovakia

left justify in out

Organizácia tvrdí, že chce zmierniť "masívne humanitárne potreby" tamojšieho obyvateľstva. "Naše tímy v Bangladéši si vypočuli znepokojivé správy o vážnom násilí proti civilistom na severe Jakchainského štátu. Podľa správ dochádza k masívnemu vnútornému vysídľovaniu Rohingov, etnickej jakchainskej populácie a ďalších menšín. Dediny a domy boli spálené, rovnako ako aj najmenej dve zo štyroch kliník MSF," uviedla Karline Kleijerová z MSF vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA.

 

Kleijerová obvinila mjanmarskú vládu, že zastrašuje a bráni pracovníkom domácich a zahraničných humanitárnych organizácií dostať sa k ľuďom v núdzi, ktorých sú státisíce. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) uviedla, že od 25. augusta do 15. septembra ušlo z Mjanmarska do Bangladéša 409.000 rohinských utečencov.

 

K hromadnému úteku moslimských Rohingov došlo po násilnostiach, ktoré vypukli v Jakchainskom štáte 25. augusta. Militanti patriaci k etnicko-náboženskej menšine Rohingov vtedy zaútočili na zhruba 30 policajných staníc. Mjanmarská armáda následne pristúpila k protiútoku na povstalcov. Vzájomné strety si vyžiadali stovky obetí na životoch, prevažne z radov vzbúrencov. Ako armáda, tak aj povstalci sa vzájomne obviňujú z používania brutality.

 

Jakchainský štát je najchudobnejšou oblasťou Mjanmarska a žije tam vyše milióna Rohingov. Táto indoárijská národnostná menšina moslimského vierovyznania čelí v prevažne budhistickom a z jazykového hľadiska väčšinovo sinotibetskom Mjanmarsku tvrdým perzekúciám.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies