Lekári bez hraníc: V tábore Bama v Nigérii zomierajú od hladu denne desiatky ľudí

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 16:15 • 2 min
Lekári bez hraníc: V tábore Bama v Nigérii zomierajú od hladu denne desiatky ľudí

ABUJA - Počas uplynulého mesiaca zomrelo od vyhladovania takmer 200 utečencov, ktorým sa podarilo vyviaznuť zo zajatia ozbrojenej skupiny Boko Haram v severovýchodnej Nigérii. Informovala o tom medzinárodná zdravotnícka organizácia Lekári bez hraníc (MSF).

slovakia

left justify in out

V utečeneckom tábore v meste Bama v štáte Borno, kde sa uchýlilo 24.000 ľudí, panuje situácia na úrovni "katastrofickej humanitárnej núdze". MSF svoje zistenia publikovala po návšteve tohto tábora.

 

Množstvo tamojších obyvateľov trpí hlbokou traumou a jedno z piatich detí trpí akútnou podvýživou, upozornila organizácia. Utečenci v Bame pre MSF potvrdili, že v tábore denne pribúdajú nové hroby. Pre choroby alebo podvýživu tam podľa správy zomrie až 30 ľudí denne.

 

"Toto je prvýkrát, čo sa MSF podarilo dostať do Bamy," povedala šéfka misie MSF v Nigérii Ghada Hatimová s tým, že o tamojšej kritickej situácii sa vedelo už skôr. "V zdravotníckych zariadeniach v Maiduguri ošetrujeme podvyživené deti a v tvárach našich pacientov, ktorí boli svedkami množstva hrôz, vidíme traumu," dodala.

 

Britská stanica BBC tejto súvislosti doplnila, že už takmer sedem rokov trvajúce krvavé povstanie islamistov z Boko Haram má na svedomí životy najmenej 20.000 civilistov a ďalší milión ľudí utekajúcich pred bojmi.

 

Nigérijská armáda podnikla s podporou susedných štátov rozsiahlu ofenzívu zameranú na potlačenie týchto teroristov. Boko Haram však i naďalej pustoší mestá a obce v severovýchodnej časti krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona