Lekári bez hraníc: V Konakry sa prudko zvýšil počet nových prípadov eboly

NETKY.SK • 10 Október 2014, 17:39 • 2 min
Lekári bez hraníc: V Konakry sa prudko zvýšil počet nových prípadov eboly

KONAKRY/BRUSEL - Situácia v boji proti ebole sa v západoafrickej Guinei, kde súčasná epidémia vypukla, po krátkej fáze zdanlivého poklesu nových prípadov opäť zhoršila.

slovakia

left justify in out

Medzinárodná organizácia Lekári bez hraníc informovala dnes o prudkom zvýšení počtu prípadov životunebezpečného infekčného ochorenia v hlavnom meste krajiny Konakry.
     

Podľa zatiaľ poslednej správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o počte prípadov a obetí epidémie z 8. októbra zomrelo do 5. októbra na následky infekčného ochorenia 3879 ľudí, čo predstavuje takmer polovicu z dovtedy registrovaných 8033 potvrdených alebo pravdepodobných prípadov ochorenia.
     

Najviac obetí si ebola vyžiadala v Libérii (2210), Siere Leone (879) a Guinei. Na následky ochorenia zomreli však aj najmenej ôsmi pacienti v Nigérii, jeden v Senegale, jeden z pracovníkov misií Organizácie Spojených národov, pričom ebolu registrovali aj v Konžskej demokratickej republike a Pobreží Slonoviny.
     

Viacero pacientov sa po prevoze lieči, ba aj vyliečilo v zámorí, niektorí sú na špecializovaných pracoviskách v Európe. Prvý z pacientov, ktorému diagnostikovali ebolu na americkom území, zomrel pred dvoma dňami napriek úsiliu lekárov v Dallase v štáte Texas.
     

V Európe prijali zodpovední už viacero preventívnych opatrení, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu nebezpečného ochorenia, aj keď ho zdravotnícki experti považujú na starom kontinente za veľmi málo pravdepodobné.
     

Patrí medzi ne napríklad kontrola cestujúcich leteckých spoločností, ktoré naďalej neprerušili spojenie s regiónom zasiahnutým epidémiou, ale aj osvetová činnosť, ktorá by sa mala v nadchádzajúcom období ďalej zintenzívniť.
     

Veľká Británia už podobne ako USA a Kanada zaviedla sprísnené kontroly pasažierov na londýnskych letiskách Heathrow a Gatwick, ako aj cestujúcich vlakových súprav Eurostar, ktoré spájajú britskú metropolu s Bruselom a Parížom. Predstavitelia všetkých členských krajín Európskej únie posúdia možné sprísnenie preventívnych opatrení 17. októbra.
     

Viaceré európske krajiny už dávnejšie vyzvali občanov, aby necestovali do krajín zasiahnutých epidémiou.
     

Teraz sa navyše hľadajú prostriedky na zriadenie leteckého mostu na prevoz infikovaných Európanov z oblasti na špecializované pracoviská na starom kontinente v čo najkratšom možnom čase, a to na rokovaniach za účasti Belgická, Dánska, Francúzska, Nórska, Španielska a Talianska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies