Lekári bez hraníc sa po útokoch sťahujú z nemocníc na severe Jemenu

NETKY.SK • 19 August 2016, 07:47 • 2 min
Lekári bez hraníc sa po útokoch sťahujú z nemocníc na severe Jemenu

SANÁ - Medzinárodná humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) sťahuje svojich pracovníkov z nemocníc, ktoré spravuje na severe Jemenu. Informuje o tom agentúra DPA s tým, že MSF týmto opatrením reaguje na nedávne útoky na zdravotnícke zariadenia v tejto nepokojnej oblasti Jemenu.

slovakia

left justify in out

Skupina MSF vo štvrtok oznámila, že svojich zamestnancov evakuuje zo šiestich ňou prevádzkovaných nemocníc na severe Jemenu. A to v dôsledku "nepremysleného bombardovania" a pre "nedostatočné záruky" od saudskoarabskej koalície už viac než rok zapojenej do boja proti tamojším povstalcom.

 

"Organizácia MSF považuje nemocnice v provinciách Saada a Hadždža za nebezpečné pre pacientov aj personál," napísala organizácia na Twitteri. Všetkých šesť nemocníc bude podľa nej pokračovať pod správou ministerstva zdravotníctva a dobrovoľníkov.

 

Organizácia MSF potvrdila, že pri nálete na nemocnicu v provincii Hadždža na severozápade Jemenu, ktorú prevádzkuje, zomrelo v pondelok 19 ľudí vrátane personálu. Pôvodne sa počet obetí odhadoval na 11.

 

Miestne orgány, ktorým dominujú šiitskí povstalci známi ako húsíovia, z leteckého útoku obviňujú koalíciu arabských štátov pod vedením Saudskej Arábie, ktorá v oblasti dlhodobo útočí.

 

Sever Jemenu je pomerne častým terčom náletov arabskej vojenskej koalície, ktorá podporuje jemenskú medzinárodne uznávanú vládu na čele s prezidentom Abdom Rabbuhom Mansúrom Hádím a bojuje proti šiitským povstalcom kontrolujúcim jemenské hlavné mesto Saná.

 

Konflikt v Jemene si podľa zdrojov OSN vyžiadal vyše 3000 mŕtvych a viac ako 6000 zranených civilistov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona