Lekári bez hraníc nebudú prijímať dotácie od EÚ, protestujú proti migračnej dohode

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 13:57 • 2 min
Lekári bez hraníc nebudú prijímať dotácie od EÚ, protestujú proti migračnej dohode

ŽENEVA - Európska komisia (EK) uviedla, že "berie na vedomie" rozhodnutie humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF), ktorá dnes oznámila, že od EÚ nebude viac prijímať finančné dary vzhľadom na jej migračnú politiku. Podľa EK rozhodnutie MSF nijako neovplyvní humanitárne projekty, do ktorých sa únia v Turecku či inde zapája.

slovakia

left justify in out

"MSF nie je realizačným partnerom humanitárnej pomoci EÚ v Turecku a nepredložila ani nijakú žiadosť o financovanie svojich aktivít v Turecku. Takže (naša) humanitárna pomoc utečencom v Turecku (týmto rozhodnutím) ovplyvnená nebude," uviedol podľa agentúry DPA hovorca EK Margaritis Schinas.


Komisia bola podľa Schinasových slov zároveň informovaná o tom, že rozhodnutie MSF neprijímať finančné dary od EÚ sa týka výlučne Turecka a nebude mať vplyv na ďalšie humanitárne projekty tejto organizácie prebiehajúce v iných častiach sveta, na ktorých sa už EÚ finančne podieľa.


EÚ dosiahla v marci s Tureckom dohodu, na základe ktorej sú do Turecka vracaní migranti, ktorí odtiaľ po 20. marci dorazili na grécke ostrovy. MSF túto dohodu kritizujú a tvrdia, že v jej dôsledku uviazlo v Turecku približne 8000 ľudí.


Humanitárna organizácia, ktorá za posledný rok a pol poskytla v Európe a Stredozemnom mori lekársku pomoc približne 200.000 migrantom, rovnako nesúhlasí ani s plánmi EÚ na uzavretie podobných migračných dohôd s africkými či blízkovýchodnými krajinami.


Aktivity MSF sú z 92 percent financované zo súkromných zdrojov. Od Európskej únie a jej členských krajín dostala organizácia vlani finančné príspevky vo výške 43,8 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies