Lekári a sestry z NOÚ školili kolegov v endoskopických operáciach

NETKY.SK • 16 November 2018, 15:30 • 2 min
Lekári a sestry z NOÚ školili kolegov v endoskopických operáciach

BRATISLAVA – Lekári a sestry z celého Slovenska si mohli v piatok vyskúšať endoskopické metódy zákrokov.

slovakia

left justify in out

Cez zavedenú trubicu endoskopu dokážu prezrieť celý tráviaci trakt a diagnostikovať rôzne ochorenia, zastaviť krvácanie, odstrániť polypy na slizniciach, ale tiež vyrezať nádor bez rizík spojených s otvorenou operáciou.

 

Svoje skúsenosti záujemcom odovzdali lekári a sestry z gastroenterologického oddelenia Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave.

 

"Drobné polypy vieme odstraňovať rôznymi nástrojmi na endoskope, chytiť do slučky alebo do sieťky a vytiahnuť z tela von, prípadne použiť endoskopický nôž. Keď sa aj kolegovia v iných mestách stretnú s niečími zložitejším, môžu nám poslať fotky a my posúdime, či by sme problém vedeli odstrániť aj endoskopicky," povedal primár gastroenterologického oddelenia NOÚ Boris Pekárek.

 

"Existujú rôzne klasifikácie toho, čo už je rakovina. Buď ju vyberieme endoskopicky alebo označíme a chirurgovia ju odstránia laparoskopicky," doplnil.

 

Endoskopické odstránenie nádoru podľa neho môže byť hotové za niekoľko minút. Najdlhšie však odstraňoval nádor šesť hodín.

 

Práve Pekárek so svojím tímom v roku 2011 ako prvý na Slovensku endoskopicky odstránil nádor tráviaceho traktu 83-ročnej pacientke s povrchovou rakovinou žalúdka.

 

Japonskú metódu zvanú endoskopická submukózna disekcia (ESD) po úspešnom zákroku zaviedli aj v NOÚ najprv pri nádoroch žalúdka, neskôr aj v konečníku a ďalších častiach hrubého čreva.

 

Endoskopické pracovisko NOÚ tento zákrok v konečníku a hrubom čreve vykonáva ako jediné na Slovensku. Ročne urobia viac ako 30 takýchto zákrokov.

 

Endoskopické školenia robia odborníci z NOÚ niekoľkokrát ročne už piaty rok. Absolvovalo ich už viac ako 150 lekárov a sestier.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies