Lekára, ktorého prichytili pri preberaní úplatku, už obvinili

NETKY.SK • 16 December 2014, 13:15 • 2 min
Lekára, ktorého prichytili pri preberaní úplatku, už obvinili

BRATISLAVA - Prednostu Kliniky pediatrickej urológie bratislavskej detskej fakultnej nemocnice Vladimíra P., ktorého v pondelok (15.12.) prichytili pri preberaní úplatku, už vyšetrovateľ obvinil z trestného činu prijímania úplatku. TASR to dnes potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

slovakia

left justify in out

"Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Policajného zboru SR vzniesol obvinenie MUDr. Vladimírovi P. pre trestný čin prijímania úplatku. Vo veci sa koná, preto nebudeme v súčasnosti poskytovať podrobnejšie informácie, aby sa nemarilo vyšetrovanie," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Prednosta dnes za prítomnosti svojho advokáta absolvoval výsluch.
     

Prípad dozoruje prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry. Vladimír P. by však nemal byť väzobne stíhaný. Podľa neoficiálnych informácií TASR Vladimíra P. už dlhodobejšie polícia sledovala.
     

 Ministerstvo zdravotníctva ho podľa hovorkyne Martiny Šoltésovej dnešným dňom zároveň odvolalo z pozície hlavného odborníka ministerstva pre pediatrickú urológiu. "Čo sa týka korupcie, naďalej platí to, že o korupcii v zdravotníctve sa veľa hovorí, ale podnetov týkajúcich sa korupcie v zdravotníctve je málo. Preto neustále apelujeme na občanov, aby ak majú skúsenosti s korupciou, podali podnety buď na protikorupčnú linku MZ SR, alebo sa obrátili priamo na políciu," uviedla pre TASR.
     

Lekárovi zároveň pozastavili v nemocnici výkon práce. Vedenie nemocnice sa dnes od korupčného správania dištancovalo a nad správaním lekára vyjadrilo ľútosť. "Vedenie odmieta korupčné správanie u všetkých zamestnancov nemocnice a nebude takéto správanie tolerovať u žiadneho zamestnanca," zdôraznila hovorkyňa zariadenia Dana Kamenická s tým, že je absolútne neprijateľné obohacovať sa na úkor detských pacientov.
      

"V prípade dokázania takéhoto správania u ktoréhokoľvek zamestnanca nemocnice, vrátane špičkových medicínskych odborníkov, vyvodí vedenie nemocnice neodkladne dôsledky. V prípade dokázania viny u dotknutého lekára, je to individuálne zlyhanie jednotlivca," skonštatovala Kamenická.
      

Na spomínaného lekára sa mali pre korupčné správanie ľudia údajne sťažovať aj Nadácii Zastavme korupciu. "Keďže podania rôzneho druhu, ktoré posielajú navrhovatelia, sú v štádiu spracovania a následného postúpenia zodpovedným štátnym orgánom, nebudeme ich špecifikovať. Môžeme však potvrdiť, že sme na korupciu v zdravotníctve dostali niekoľko podnetov a zriadili sme aj špeciálnu emailovú adresu zdravotnictvo@zastavmekorupciu.sk. Nahlasovanie prípadov korupcie je kľúčové pre jej odhalenie a zrejme ani tento prípad by bez nahlásenia nebol odhalený," reagoval pre TASR jeden zo zakladateľov nadácie Michal Bláha.
      

Lekár mal podľa portálu Aktuálne.sk prebrať ako úplatok 500 eur a fľašu. V súvislosti s týmto prípadom však polícia dokumentuje až päť čiastkových skutkov. Mal za to uprednostňovať pacientov pri operáciách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies