Lekár Peter Lipták zavrel ambulanciu, pre prijímanie darov mu kontrolujú počítače

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 18:47 • 2 min
Lekár Peter Lipták zavrel ambulanciu, pre prijímanie darov mu kontrolujú počítače

BRATISLAVA – Pre kontrolu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) dnes musel zavrieť ambulanciu všeobecný lekár Peter Lipták. TASR to potvrdil samotný lekár, jeho nedávne vyjadrenia v médiách o prijímaní darov spôsobili rozruch.

slovakia

left justify in out

"Prišli za mnou dnes ráno, začali kriminalistickú expertízu počítačov. Hľadajú zoznamy pacientov, od ktorých beriem dary. Ambulanciu budem mať zatvorenú celý deň, kontrola by mala trvať asi štyri hodiny," povedal pre TASR. Kontrola je podľa neho neopodstatnená, pretože si nie je vedomý, že by spáchal nejaký trestný čin. "Prijímanie darov je legálna činnosť," konštatoval.
      

Policajti lekárovi techniku nevzali, kopírovali si však potrebné údaje. Lipták tvrdí, že polícia ho na úkon dopredu neupozornila. "Normálne sme ošetrovali pacientov, ráno je najviac práce. Sestrička odoberala krv, ja som ošetroval. Do tohto zrazu prišli. Zaklopali, nevykopli dvere," poznamenal.
      

NAKA zakročila u lekára na základe príkazu na vydanie počítačových údajov, ktorý 9. marca vyhotovil Úrad špeciálnej prokuratúry. Preveruje podozrenie zo spáchania trestného činu a prijímania úplatku a podplácania. "V rámci operatívnych previerok boli zistené také kriminálno–relevantné skutočnosti, že pacienti dávajú doktorovi Liptákovi dary, a to tým spôsobom, že keď prídu do jeho ambulancie, pred alebo po vyšetrení, podajú mu obálku alebo priamo peniaze, že to je dar na ambulanciu," konštatuje sa v príkaze.
      

Podľa dokumentu polícia disponuje informáciou, že každý takýto prijatý dar lekár eviduje do svojho služobného počítača, ktorý sa nachádza na stole v ambulancii, kde vyšetruje pacientov.
     

 "Vzhľadom na realizáciu procesných úkonov sa vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry zatiaľ k prípadu bližšie vyjadrovať nebude," reagovala Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia PZ.
      

Postup polície chápe Slovenská lekárska komora (SLK) ako nevyhnutný dôsledok politicky motivovaných trestných oznámení. "Veríme, že keď sa postupom orgánov činných v trestnom konaní preukáže, že lekár Lipták nespáchal trestný čin, médiá sa budú s rovnakou intenzitou venovať očisteniu jeho občianskeho a profesionálneho mena," informoval TASR šéf komory Marian Kollár. Okolo Liptáka pretrváva škandalizovaná mediálna kampaň, myslí si.
     

Lekár už vypovedal pred vyšetrovateľom v budove Prezídia Policajného zboru. Medializované vyjadrenia Liptáka o prijímaní darov od pacientov neostali ani bez povšimnutia generálneho prokurátora (GP) Jaromíra Čižnára. Ten vydal pokyn špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi na preverenie výrokov. Hovorkyňa GP Andrea Predajňová TASR informovala, že z výrokov vyplynulo podozrenie z korupčného správania sa.
      

Všeobecný lekár Peter Lipták poskytol viacerým médiám vyjadrenia, v ktorých reagoval na obvinenie kardiológa Viliama F. z prijatia úplatku od pacientov. Pre Nový Čas povedal, že ak kardiológ za tie peniaze poskytol službu, ktorú mal poskytnúť, tak s tým nemá problém.
      

Následne sa Lipták vyjadril aj pre televízie. V Televíznych novinách Markízy sa rozhovoril o daroch od pacientov, ktoré každoročne prijíma. "Ja to robím tak, že prijmem od pacientov každý rok dary, čo ja viem, tak asi za 5000 eur," povedal. Pre televíziu JOJ však to, že by bral úplatky, odmietol. "Ja nemôžem dostať úplatok, ja som ambulantný lekár."
      

Reportáž Markízy, po ktorej sa téme začali venovať viaceré médiá, označil Lipták za mediálnu manipuláciu. Vo svojom blogu na sme.sk napísal, že za 30-ročnú kariéru všeobecného lekára mu úplatok ešte nikto neponúkol.

 

Akciu u Liptáka ukončila polícia približne o 13.30 h. "Skontrolovali mi počítačový systém a na CD nosič si nahrali nejaké dokumenty. Policajti v počítači vyhľadávali reťazce, ktoré obsahovali slová dar a sponzoring," uzavrel lekár.
 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona