Lekár opakovane jazdil pod vplyvom alkoholu, dostal doživotný zákaz šoférovať

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 16:03 • 2 min
Lekár opakovane jazdil pod vplyvom alkoholu, dostal doživotný zákaz šoférovať

BANSKÁ BYSTRICA – Doživotný trest zákazu viesť motorové vozidlo dostal bývalý lekár z banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice Zdenko Rusko za opakované šoférovanie pod vplyvom alkoholu. Rozhodol o tom Okresný súd v Banskej Bystrici trestným rozkazom a zároveň mu uložil podmienečný trest na jeden rok za marenie výkonu úradného rozhodnutia. Verdikt súdu je právoplatný.

slovakia

left justify in out

Chirurg Zdenko Rusko v júni 2015 priznal jazdu pod vplyvom alkoholu a fyzické napadnutie manželky. S prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú súd schválil. Podľa dohody obvinený lekár zaplatil peňažný trest 1 800 eur a na päť a pol roka nesmel sadnúť za volant. Po vyhlásení rozsudku vtedy sudca lekára upozornil, že ak si znovu sadne za volant a pod vplyvom alkoholu, môže dostať doživotný trest zákazu šoférovania, pretože už raz viedol motorové vozidlo po požití alkoholu. Zároveň spácha trestný čin marenia výkonu úradného rozhodnutia.

Lekár však vlani „zabudol“ na sudcovu výstrahu a bez vodičského sadol za volant a navyše neodolal ani alkoholu. Dňa 31. júla 2016 večer ako vodiča Peugeota 407 ho v Tajove zastavila hliadka Krajského dopravného inšpektorátu. Chirurg im nemohol predložiť nielen doklady potrebné na vedenie vozidla, ale pri opakovanej dychovej skúške mu namerali požitie viac ako 1,5 promile alkoholu.

Súd o jeho vine rozhodol v skrátenom konaní formou trestného rozkazu. Lekár voči nemu podal odpor a sudca musel vytýčiť pojednávanie. Zdenko Rusko však na súd neprišiel v januári, ani v marci. Poslal iba doklad o svojej „péenke“. Nakoniec však odpor vzal späť a rozsudok sa stal právoplatným.

Prvý raz lekár šoféroval opitý  v roku 2012. Delikt zopakoval v roku 2014. Vtedy najprv v byte fyzicky napadol svoju o dva roky mladšiu manželku. Manželka utrpela otras mozgu, povrchové poranenia hlavy, krku, hrudníka a iných častí tela. Na druhý deň viedol auto v banskobystrickej mestskej časti Podlavice smerom do centra. Pri prejazde mierne pravotočivej zákruty prešiel do protismeru a bokom narazil do protiidúceho služobného vozidla energetikov. Po nehode lekárovi opakovane namerali viac ako 1,5 promile alkoholu.

Doživotný trest zákazu šoférovania dostal lekár Zdenko Rusko v súlade so zákonom podľa zásady trikrát a dosť.  
   
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies