Lekár, ktorý sa nakazil ebolou v Sierra Leone, po prevoze do USA zomrel

NETKY.SK • 17 November 2014, 16:53 • 2 min
Lekár, ktorý sa nakazil ebolou v Sierra Leone, po prevoze do USA zomrel

OMAHA - Sierraleonský lekár trvale žijúci v USA, ktorý sa nakazil ebolou pri práci v rodnej západoafrickej krajine, dnes v nemocnici v Nebraske zomrel.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia vedúceho lekára osobitného oddelenia na liečenie eboly, doktor Martin Salia dorazil po prevoze z Afriky v mimoriadne zlom stave a napriek všetkým snahám ho lekári neboli schopní zachrániť. 
     

Zomrel dnes krátko po 4. hodine rannej miestneho času, citovala dr. Phila Smitha tlačová agentúra AP.
     

Salia dorazil do nemocnice v meste Omaha v Nebraske, kde úspešne vyliečili z eboly dvoch ďalších pacientov, v sobotu. Mal výrazné symptómy eboly, zlyhávali mu obličky a dýchanie. Bol umiestnený na dialýzu a pľúcny ventilátor a dostal lieky na podporu jeho orgánových systémov, citovala nemocnicu AP.
     

"Využili sme všetku možnú dostupnú liečbu, aby sme poskytli dr. Saliovi možnosť prežiť. Už sme zistili, že skoré začatie liečby je u týchto pacientov zásadné. V prípade dr. Saliu choroba mimoriadne pokročila, kým sa sem dostal na liečenie," dodal vedúci lekár dr. Phil Smith.
     

V západnej Afrike, predovšetkým v Libérii, Guinei a Sierre Leone zabila ebola už vyše 5000 ľudí, V Sierre Leone sa ebolou nakazili okrem dr. Saliu ešte piati ďalší lekári, všetci zomreli.
     

Štyridsaťštyriročný Salia pracoval ako všeobecný lekár v metodistickej nemocnice v sierraleonskej metropole Freetown. Nie je známe, či sa staral o pacientov s ebolou, keďže jeho nemocnica nemala oddelenie na liečenie eboly. Salia však podľa zdrojov z ministerstva zdravotníctva pracoval ešte v najmenej troch ďalších zariadeniach.
     

Prvé symptómy eboly sa uňho objavili 6. novembra, ale prvé dva testy na ebolu uňho boli negatívne, pozitívny bol až test 10. novembra. Jeho manželka Isatu Saliová počas víkendu povedala, že keď v piatok telefonovala s manželom, hovoril veľmi slabým a neistým hlasom. Povedal jej však, že ju ľúbi. Spoločne sa pomodlili a žena mu povedala, že to s pomocou detí zvláda. Ich deti majú 12 a 20 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies