Lekár, ktorý pomáhal pri dolapení Usáma bin Ládina, si namiesto vďaky vyslúžil väzenie

NETKY.SK • 29 Január 2018, 10:41 • 2 min
Lekár, ktorý pomáhal pri dolapení Usáma bin Ládina, si namiesto vďaky vyslúžil väzenie

ISLAMABAD - Pakistanský lekár Šakíl Afrídí, ktorý zohral kľúčovú úlohu pri chytení najhľadanejšieho teroristu na svete Usama bin Ládina, sa nachádza už sedem rokov vo väzení, bez toho, aby bol postavený pred súd. Namiesto uznania ho stihol trest.

slovakia

left justify in out

Odborníci sa domnievajú, že Afrídi sa ocitol medzi dvoma mlynskými kameňmi, teda medzi USA a Pakistanom, ktorých vzťahy sa v posledných rokov výrazne zhoršili. Spomínanému lekárovi dokonca nedokázal pomôcť ani súčasný prezident Donald Trump. V pakistanskom Abottábádu, kde sa skrýval bývalý šéf teroristickej organizácie al-Káida, Američania oslovili Afrídího, aby s nimi začal spolupracovať a pomohol im nájsť najhľadanejšieho teroristu planéty.

 

img

 

Afrídi sa vybral do podozrivého domu pod zámienkou očkovania proti hepatitíde, tam sa pokúsil získať DNA ľudí, ktorí sa tam skrývali. O pár dní neskôr vtedajší prezident Barack Obama vydal rozkaz zorganizovať špeciálnu akciu, ktorá sa na jar 2011 skončila zabitím Usáma bin Ládina. Afrídí, ktorý riskoval svoj vlastný život kvôli americkým záujmom dostal namiesto vďaky či poskytnutia azylu v Spojených štátoch, väzenie. Lekár, o ktorom by sa dalo hovoriť ako o hrdinovi sa nachádza už 7 rokov za mrežami pakistanského väzenia.

 

CIA údajne Afrídímu len odporučila, že by mal emigrovať do Afganistanu, pretože v Pakistane je jeho život ohrozený. Tam sa ich záujem o lekára, ktorý im pomohol, skončil. Afrídí bol krátko po americkej operácií unesený pakistanskou tajnou službou ISI a od tej doby je za mrežami bez toho, aby bol riadne odsúdený. Je z neho hrdina, na ktorého chcú všetci radšej zabudnúť.

 

Odborníci tvrdia, že sa dostal do veľmi nepríjemnej situácie, ktorú výrazným spôsobom ovplyvňujú zlé vzťahy bývalých spojencov v boji proti narastajúcemu terorizmu vo svete. Pakistanské tajné služby, ktoré pravdepodobne vedeli kde sa Usáma bin Ládin nachádza, rozhneval fakt, že Američania zorganizovali tajnú operáciu na ich území bez toho, aby to vedeli. Tento krok považujú za zradu.

 

Afrídímu nedokázal pomôcť ani Donald Trump, ktorý počas prezidentskej kampane hlásal, že to bude prvá vec ktorú urobí, v prípade, že sa stane prezidentom. „Sága Šakíla Afrídího je dokonalou metaforou americko-pakistanských vzťahov, ktorá je poznačená nedôverou a zlou komunikáciou, čo ohrozuje kľúčové úsilie v boji proti teroru,“ uviedol washingtonský analytik Michael Kugelman pre agentúru AP.

 

Začiatkom roka americká armáda pozastavila rozsiahlu vojenskú pomoc, ktorú mal Islamabad dostať už minulý rok. „Majú nás za bláznov,“ reagoval Trump. „Spojené štáty v posledných 15 rokoch nerozumne Pakistanu pomáhali, ale oni nám nedali nič iné ako lži a klamstvá,“ povedal Trump, pričom narážal na pakistanskú rozviedku ISI, ktorú velenie americkej armády označilo za spojencov teroristov.

 

img

 

A do tejto medzinárodnej roztržky sa zamotal aj samotný lekár Šakíl Afrídí. „Hádanky sprevádzajúce jeho príbeh sú ťažko rozlúštiteľné i pre viacerých analytikov,“ informoval Mohamed Amír Rána, riaditeľ nezávislého Pakistanského inštitútu mierových štúdií. Momentálne je však otázne, čoho sa vlastne Afrídí dopustil. Ak je obvinený z vlastizrady, je záhadou,  prečo nebol počas celých 7 rokov postavený pred súd. Lekár po prvý krát prehovoril, keď sa k nemu dostala televízia Fox News. „Pálili ma cigaretami a jedol som ako pes, opísal praktiky tajnej služby. „Osem mesiacov som mal zaviazané oči a po celý ten čas zviazané ruky za chrbtom,“ dodal lekár.  

 

img

 

Podľa jeho manželky a najbližšej rodiny sa jeho podmienky vo väzení o niečo zlepšili. Držia ho na samotke, pričom jedlo si musí pripravovať sám na malom variči, ktorý má k dispozícií. Len zriedka mu môže jeho rodina priniesť malé množstvo potravín na prežitie. So svojim právnikom nebol v kontakte od roku 2012 a jeho spis záhadne zmizol. „Každý sa bojí o Afrídím čo i len zmieniť,“ okomentoval situáciu právnik Kamar Nadím Afrídí, ktorý je zároveň jeho rodinný príbuzný. Viacerí, ktorí sa o jeho osud zaujímali, už nie sú medzi živými.   

 

Bizarné je aj to, že lekár nebol obvinený z vlastizrady ani za pomoc, ktorú poskytol Američanom, ale za údajné napomáhanie teroristickej organizácii v Pakistane. „ISI ma uniesla a držala vo väzbe celý rok, aby proti mne pripravila vymyslené obvinenia,“ povedal Afrídí pre Fox News. Podľa jeho názoru ISI považuje Američanov za najväčších nepriateľov. „Mne sa pomstili za moju pomoc USA,“ dodal lekár.  

 

USA vrátane amerického ministerstva zahraničia, ktoré sa od Afrídího dištancovalo uviedlo, že: „Veríme, že doktor je väznený neoprávnene a toto presvedčenie sme Pakistanu dali jasne najavo.“ No aj keby sa Afrídímu podarilo dostať sa z väzenia, na krku má ďalší problém. Rada militantných skupín mu hrozí smrťou za jeho angažovanie sa v teroristickej skupine.  

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies