Lekár Knipping: Psychické problémy u pilotov nie je možné odhaliť žiadnym testom

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 15:21 • 2 min
Lekár Knipping: Psychické problémy u pilotov nie je možné odhaliť žiadnym testom

BRUSEL/TORONTO - Kanadský lekár Randy Knipping, ktorý je odborníkom na leteckú medicínu, uviedol, že je mimoriadne ťažké robiť skríning psychických problémov u pilotov - čiastočne aj preto, že ak by ich sami piloti priznali, ich kariéra by bola vážne ohrozená.

slovakia

left justify in out

Dodal, že ak pilot skrýva psychické problémy, neodhalil by to žiaden test. Jedinou možnosťou je, že na jeho problémy upozorní lekárov či zamestnávateľa napríklad príbuzný.
     

Lekár reagoval na správy nemeckého denníka Bild, ktorý dnes informoval, že druhý pilot Airbusu A320, ktorý sa v utorok so 150 ľuďmi na palube zrútil vo francúzskych Alpách, trpel závažnými psychickými problémami, liečil sa na depresiu a užíval lieky. 
     

Nemecká prokuratúra dnes medzičasom uviedla, že druhý pilot Andreas Lubitz bol v utorok dokonca práceneschopný, o čom však neinformoval svojich nariadených a nastúpil do práce. Roztrhaný doklad o PN našla polícia počas domovej prehliadky, ktorú vykonala v jeho byte v Düsseldorfe a v dome jeho rodičov v Montabaure, kde fakticky býval. Prokuratúra informovala, že Lubitz tajil pred svojím zamestnávateľom bližšie nešpecifikované zdravotné problémy.
     

Podľa predbežných záverov francúzskej prokuratúry Lubitz v utorok zámerne nasmeroval lietadlo k zemi. Zahynulo pri tom všetkých 150 ľudí - 144 cestujúcich a šiesti členovia posádky. 
     

Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo (ICAO), ktorá v celosvetovom meradle stanovuje štandardy pre letecký personál, odporúča, aby osoby trpiace depresiou vôbec nepilotovali lietadlo. Vo svojom manuáli ICAO upozorňuje, že psychologické testy posádky nemusia poskytnúť obraz o reálnom stave a nie sú preto spoľahlivé v predikcii duševných porúch.  
     

Predseda predstavenstva leteckej spoločnosť Lufthansa Carsten Spohr uviedol, že Lubitz prešiel predpísanými testami a bol dokonale pripravený na lietanie. Nehodu z utorka Spohr označil za jednorazové zlyhanie. Uviedol, že neexistuje žiaden systém, ktorý by podobnej udalosti mohol zabrániť.
     

Ázijské letecké spoločnosti vrátane Cathay Pacific, Japan Airlines, Qantas Airways a Singapore Airlines dnes informovali, že potenciálni piloti u nich musia za rok prejsť hĺbkovou lekárskou kontrolou, ktorej súčasťou sú aj psychologické testy.
     

Združenie britských pilotov (BALPA) uviedlo, že prípadné poruchy v duševnom zdraví by mohlo odhaliť pravidelné testovanie psychickej spôsobilosti každých šesť až 12 mesiacov.
     

Mnohé letecké spoločnosti ponúkajú svojim zamestnancom aj individuálne psychologické poradenstvo, pri ktorom sa zachováva dôvernosť informácií. 
     

"Žiadne z týchto opatrení však nezachytí každú indispozíciu zamestnanca," upozorňujú analytici i samotní piloti.
     

"Keď sa člena posádky lietadla zmocní skleslosť, nedokáže sa koncentrovať, má sklon k samovražde alebo obmedzenú schopnosť uvažovať, zostane to nepovšimnuté, pokiaľ na to nadriadených neupozorní člen rodiny alebo kolega," upozornil Randy Knipping.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies