Leicester delí od majstrovského titulu už len krôčik

NETKY.SK • 29 Apríl 2016, 09:10 • 2 min
Leicester delí od majstrovského titulu už len krôčik

LEICESTER - V 36. kole najvyššej anglickej futbalovej súťaže Premier League sa vedúci Leicester City predstaví v nedeľu na štadióne Old Trafford a v prípade, že Manchester United zdolá, stane sa novým šampiónom.

slovakia

left justify in out

Klub, ktorý v minulej sezóne bojoval o záchranu, má tri kolá pred koncom na konte 76 bodov. Najväčší konkurent v boji o majstrovský titul, londýnsky Tottenham, zaostáva o sedem bodov. Tréner Claudio Ranieri nemôže v nedeľňajšom stretnutí počítať so svojím najlepším strelcom Jamiem Vardym, ktorý dostal dodatočný trest za nevhodné správanie. Úvodný výkop duelu je naplánovaný na 15.05 h. Hlavným arbitrom je 31-ročný Michael Oliver.

Ak Leicester v najbližšom zápase získa tri body, stane sa novým anglickým majstrom. Takúto vetu by ešte pred rokom nevypustil z úst nik. Mužstvo malo vtedy dosť práce s tým, aby sa v najvyššej súťaži vôbec zachránilo. Lenže to bolo pred rokom. Teraz tá veta vystihuje realitu a pred nedeľňajším duelom na Old Trafforde je skloňovaná vo všetkých pádoch. Leicestru sa podarilo v minulom kole deklasovať na domácom trávniku Swansea 4:0, a to aj bez svojho najlepšieho strelca Jamieho Vardyho, ktorý si odpykával trest za červenú kartu z duelu proti West Hamu. Vardy za reakciu po vylúčení dostal dodatočný trest, pre ktorý si ešte jeden zápas nezahrá. Na jeho mieste nastúpi Leonardo Ulloa, ktorý cez víkend strelil dva góly.

Leicester sa bude, samozrejme, spoliehať na výkon svojho najtvorivejšieho futbalistu Riyada Mahreza, ktorý sa stal hráčom roka v Anglicku podľa tamojšej Asociácie profesionálnych futbalistov (PFA). "Som veľmi vďačný za toto ocenenie. Je extra výnimočné, pretože o ňom rozhodujú svojimi hlasmi futbalisti. Nezískal by som ho však bez pomoci mojich spoluhráčov v Leicestri. Na ihrisku sme ako bratia,“ citovala slová Riyada Mahreza agentúra AP. Rodák z parížskeho predmestia Sarcelles predvádza v aktuálnej sezóne skvelé výkony, nastrieľal 17 gólov a k nim pridal aj 11 asistencií. Podľa štatistického portálu WhoScored.com je Mahrezov aktuálny rating 7,84, čo je najvyššie číslo v Premier League a deviate najvyššie v Európe.

V zápase proti Swansea spravil tréner Claudio Ranieri okrem vynútenej zmeny (Vardy/Ulloa) ešte jeden zaujímavý ťah, ktorý sa mu náramne vyplatil. Na pozícii krajného záložníka bežne nastupuje Marc Albrighton. Tentoraz dostal šancu fyzicky silný Jeff Schlupp, ktorý odohral výborný zápas a bol veľkou hrozbou pre obranu súpera. Je však otázne, kto dostane na Old Trafforde prednosť. Ako počas týždňa Ranieri povedal, úspech vedie cez tímovú prácu: "Vždy svojim hráčom hovorím, že nie je dôležitý výsledok, ale odvedený výkon. Chcem, aby hrali ako tím, pretože futbal je kolektívna práca. Je to tímová hra, kde jedenásť hráčov hrá spolu. Nie je dôležité meno vášho protivníka, dôležité je, čo ukážete na trávniku.“

Prvý vzájomný duel Leicestru s Manchestrom United v tejto sezóne sa skončil remízou 1:1, keď sa najprv presadil Jamie Vardy a gólom do šatne vyrovnal Bastian Schweinsteiger. Ani jedného z nich v nedeľu diváci v akcii neuvidia: Vardyho pre spomenutý disciplinárny trest, Schweinsteigera pre zranenie kolena. Leicester ťahá deväťzápasovú šnúru bez prehry, naposledy ho zdolal ešte v polovici februára Arsenal. Výborne chytá gólman Kasper Schmeichel, ktorý by v prípade triumfu zdvihol nad hlavu trofej pre víťaza za prítomnosti svojho otca Petra, legendárneho brankára United, s ktorým ho porovnávajú. "Vec sa má tak, že mám 29 rokov, som ženatý, mám dve deti, ale ľudia má stále vidia ako niečieho syna, “ povedal Dán v interview pre Daily Mail.

Mužstvo Leicestru môže po 36. kole oslavovať majstrovský titul aj v prípade, že sa mu nepodarí vyhrať zápas proti Manchestru United. Druhý Tottenham, ktorý má o sedem bodov menej, totiž nastúpi v pondelok na štadióne Stamford Bridge, kde naposledy zvíťazil nad Chelsea ešte vo februári 1990. Odvtedy odohrali kohúti na Stamford Bridge dvadsaťpäť duelov a ani raz sa im nepodarilo získať tri body. Ak Leicester v nedeľu remizuje, Tottenham musí bezpodmienečne zvíťaziť. Ak tiež uhrá len remízu, dve kolá pred koncom ostane bodový rozdiel sedem bodov a majstrom sa stane Leicester. Rovnaká rovnica platí aj pri prehrách: prehrá Leicester, prehrá Tottenham a novým anglickým šampiónom bude Leicester.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies