Legendárny Výkrik Edvarda Muncha sa predal za rekordnú sumu

NETKY.SK • 3 Máj 2012, 10:52 • 2 min
Legendárny Výkrik Edvarda Muncha sa predal za rekordnú sumu

Legendárny Výkrik Edvarda Muncha sa predal za rekordnú sumu - Kultúra Slávny obraz nórskeho expresionistu Edvarda Muncha Výkrik sa v stredu vydražil za 119,9 milióna dolárov (v prepočte približne 91,3 milióna eur) a stal sa tak najdrahším umeleckým dielom

slovakia

left justify in out

img

Slávny obraz nórskeho expresionistu Edvarda Muncha Výkrik sa v stredu vydražil za 119,9 milióna dolárov (v prepočte približne 91,3 milióna eur) a stal sa tak najdrahším umeleckým dielom predaným v aukcii. Pastel z roku 1985 si z newyorskej aukčnej siene Sotheby's odniesol anonymný zberateľ už po 12 minútach - za tento čas sa totiž vyvolávacia suma 40 miliónov dolárov (30,46 milióna eur) vyšplhala až do výšky jeho ponuky. Milióny dolárov, ktoré zaplatil, použijú na otvorenie nového múzea, hotela a umeleckého centra v Nórsku.

Predaný obraz je jedným zo štvordielnej série, ostatné verzie Výkriku vlastnia nórske múzeá. Podľa Sotheby's však nimi ponúkané dielo malo najkrajšie farby. Ako jediné tiež obsahuje báseň prezrádzajúcu inšpiráciu za Výkrikom, ktorú Munch napísal na rám, Znie: "Kráčal som po ceste s dvoma priateľmi - slnko zapadalo - obloha zrazu očervenela - s pocitom vyčerpania som sa zastavil a oprel som sa o zábradlie - bola tam krv a jazyky ohňa nad čierno-modrým fjordom a mestom - moji priatelia šli ďalej, a ja som tam stál chvejúc sa strachom - a cítil som nekonečný výkrik prechádzajúci prírodou."

Výkrik predával podnikateľ Petter Olsen, ktorého otec sa s Munchom priatelil. Začiatkom roka prezradil, prečo sa rozhodol zbaviť sa obrazu. "S týmto dielom som žil celý svoj život a jeho sila a energia sa časom znásobila. Teraz však cítim, že prišiel čas ponúknuť svetu šancu vlastniť a oceniť toto výnimočné dielo," uviedol. Umelecký konzultant Michael Frahm sa pri príležitosti dražby pre agentúru AP vyjadril, že spolu s Monou Lisou ide o najznámejšiu a najuznávanejšiu podobizeň v dejinách umenia. "Použil ho každý od Warhola cez Hollywood po rozprávky, šálky a tričká," dodal.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona