Legendárny módny návrhár Gianni Versace by mal 70 rokov

NETKY.SK • 1 December 2016, 13:47 • 2 min
Legendárny módny návrhár Gianni Versace by mal 70 rokov

REGGIO DI CALABRIA - Taliansky módny návrhár Gianni Versace je považovaný za jedného z najtalentovanejších módnych návrhárov. Od jeho narodenia uplynie 2. decembra 70 rokov. Bol zakladateľom medzinárodného módneho domu Gianni Versace, ktorý predáva parfumy, mejkap, nábytok a oblečenie.

slovakia

left justify in out

Narodil sa v talianskej Kalábrii v meste Reggio di Calabria 2. decembra 1946. Svoju prvú ženskú a následne mužskú kolekciu predstavil v talianskom Miláne v roku 1978.

 

Gianni Versace pochopil, že móda, to nie sú iba šaty, ale aj zábava. Vyžíval sa v kontrastoch, kombinoval kožu s krajkami, pop kultúru s byzantskými náboženskými symbolmi. Rád dráždil, čiernu večernú róbu pospájal obrovskými striebornými zatváracími špendlíkmi a slávnym osobnostiam sa to páčilo. Versace skoro pochopil, že by mohli dať jeho návrhom hodnotu a podarilo sa mu získať ich, aby si obliekali jeho provokujúce modely. Medzi jeho klientov patrili hviezdy šoubiznisu ako napríklad Madonna, Phil Collins, Bruce Springsteen, George Michael, Eric Clapton, Elton John, čiMichael Jackson. Mnohí sa neskôr stali jeho priateľmi - britská princezná Diana, Courtney Love a Lisa Marie Presley.

 

Návrhár sa priam vášnivo zaujímal aj o umelecké diela. Okrem Pabla Picassa zbieral obrazy Henriho Matissa, Fernanda Legera, Giorgia de Chirica a obľuboval nábytok a sochy talianskej renesancie. Versace okrem módnej tvorby pracoval aj ako dizajnér kostýmov pre baletné a operné predstavenia, spolupracoval s belgickým choreografom Mauricom Bejartom. V roku 1993 predstavil svoje umenie v kolekcii pre domácnosti. Boli to koberce, prikrývky, vankúše ale aj jedálenský porcelán.

 

V blízkosti talianskeho Comského jazera mal Gianni Versace neoklasickú vilu Fontanelle, hostil v nej veľa prominentov z politického života a šoubiznisu. Vlastnil palác z 15. storočia v Miláne a tiež luxusný dom v Miami Beach v americkom štáte Florida z roku 1930. Dom s 12 spálňami, 13 kúpeľňami, ozdobený freskami, mozaikami a drevenými podlahami kúpil v roku 1992, neskôr kúpil susediaci hotel, ktorý nechal zrovnať so zemou a vytvoril priestor na záhrady a bazén.

 

Na schodoch tohto domu čakala vtedy päťdesiatročného Versaceho smrť. Zastrelil ho 15. júla 1997 výstredný model Andrew Cunanan. Po vrahovi pátrala polícia už dlhší čas za zabitie ďalších štyroch mužov. Prenasledovanie skončilo po deviatich dňoch, keď Cunanan spáchal samovraždu neďaleko od Versaceho domu.

 

Spopolnené telesné pozostatky Gianniho Versaceho pochovali v najužšom rodinnom kruhu pri jazere Como v severnom Taliansku. Svet si Gianniho Versaceho bude vždy pamätať ako človeka, ktorý sa nebál šokovať, prelomiť konvencie, strhnúť plášť, to sú slová jeho sestry Donatelly, ktorá teraz kraľuje módnemu impériu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies