Legendárny cyklistický tréner tvrdí, že Sagan mohol dosiahnúť podstatne viac triumfov, v Bore mu vraj spolujazdci nestíhajú

NETKY.SK • 23 Apríl 2018, 14:42 • 2 min
Legendárny cyklistický tréner tvrdí, že Sagan mohol dosiahnúť podstatne viac triumfov, v Bore mu vraj spolujazdci nestíhajú

BRATISLAVA - Historický triumf Petra Sagana na prestížnych klasických pretekoch Paríž - Roubaix potešil aj dlhoročného trénera československej reprezentácie v cestnej cyklistike a jedného zo zakladateľov pretekov Okolo Slovenska Kamila Haťapku.

slovakia

left justify in out

Skúsenému odborníkovi imponoval najmä odvážny spôsob, ktorý si trojnásobný majster sveta zvolil na ceste za vysnívaným prvenstvom. Peter Sagan ho svojím nezvyčajným manévrom na povestnom "Pekle severu" dokonca zaskočil. Presne tak, ako prekvapil a zmiatol aj súperov, ktorí ho dvesto kilometrov pozorne strážili.


"Priznám sa, že ma nástupom, ktorý urobil 54 kilometrov pred cieľom, prekvapil. Nečakal som od neho takú odvahu, lebo do cieľa bolo vtedy ešte dosť ďaleko. To bol risk totálne na hrane, ktorý našťastie vyšiel. Klobúk dolu pred jeho odvahou. Dokázal fantastickú vec. Lebo je to Sagan," vrátil sa Kamil Haťapka k zlomovému okamihu nedávneho 116. ročníka Paríž - Roubaix (257 km). Podľa neho Peter mal šťastie na spolupracovníka v tomto dlhom úniku. Haťapkovi sa páčilo, ako Švajčiar Silvan Dillier s ním rovnomerne ťahal. Ako počas úniku nič nevymýšľal, nebrzdil tempo, vzorovo sa striedal na špici.

 

img

"To sa tak často nevidí. Máloktorý cyklista tento rok tak vzorne spolupracoval s Petrom ako tento Švajčiar. Urobil dobre, lebo z úniku profitovali obaja," doplnil.  Peter vyhral prestížnu klasiku a Silvan Dillier bol na nej druhý. Mladý Švajčiar práve vzorovou spoluprácou nahral Haťapkovi na smeč. Legendárny cyklistický tréner a zanietený športový funkcionár totiž už niekoľko rokov tvrdí, že Sagan by mal na konte oveľa viac triumfov na veľkých pretekoch, keby mal okolo seba v tíme jazdcov, ktorí by dokázali na neho v pelotóne ´robiť´, ktorí by mu vedeli pripraviť ideálnu pozíciu na záverečný špurt.

 

"Žiaľ, doteraz sa taká partia okolo Petra neutvorila. Nemal takých spolujazdcov ani v tíme Liquigas, ani v Cannondale, ani u Tinkoffa. A žiaľ, nemá ju ani v Bore - Hansgrohe," hovoril otvorene a kriticky Kamil Haťapka.

"Som rád, že si to už všimli šéfovia v Bore, lebo Peter si takých pomocníkov zaslúži. Momentálne je najlepším cyklistom vo svetovom pelotóne, no v záverečných 30 - 40 kilometroch si všetko musí vybojovať sám. Samozrejme, všímam si, že po každých pretekoch ďakuje tímu za podporu, za pomoc na trati. Ale my, ktorí sa okolo cyklistiky krútime desaťročia, vieme svoje. Peter po pretekoch nehovorí celú pravdu. Kolegom ďakuje, lebo sa to patrí, lebo je to súčasť spolužitia v tíme. Tak bol vychovaný. Ale mnohokrát vidíme, že často si musí v záverečných kilometroch poradiť sám, bez tímovej pomoci. Klobúk dole, že to dokáže," vysvetľoval Kamil Haťapka a pokračoval:

 

"Spolujazdci mu napríklad pri 250-kilometrových pretekoch vedia perfektne strážiť špicu a chytať pokusy o úniky počas 200 - 210 kilometrovom úseku, záverečné kilometre už musí ísť sám, mnohokrát proti presile. Už mu nikto z jeho tímu nepomôže, lebo na to jednoducho výkonnostne nemá. Jeho spolujazdci nestačia tempu a nasadeniu, s ktorým Peter útočí na víťazstvá v etapách. V tomto smere je Peter svetová extratrieda. Jeho záverečné špurty sú zničujúce. V nich ide totálne nadoraz," doplnil Haťapka.

 

img

Haťapkove slová potvrdil nedávno aj športový riaditeľ Bora-Hansgrohe Jens Zemke na tímovom webe, keď po pretekoch Amstel Gold Race na adresu Petra Sagana uviedol: "V záverečných 40 km pretekov sme mu už nedali takú podporu, akú potreboval. V stíhacej skupine bol z nášho tímu sám a bolo väčšinou na ňom, aby zachytával nástupy. V poslednom momente to už nedokázal. Napriek tomu skončil na výbornom 4. mieste, ukázal silu. Boli to mimoriadne náročné preteky s vysokým tempom v závere."

Ďalšia perfektná nahrávka na smeč pre legendárneho Haťapku. Preto stále tvrdí, že Bora - Hansgrohe by mala angažovať k nemu dvoch- troch špičkových jazdcov. "Stačí sa pozrieť, čo dnes praktizuje v pelotóne tím Quick-Step Floors. A spočítať si, koľko majú na konte víťazných vavrínov. Sú najlepším tímom v jarnej časti sezóny. Keď nezaberie Gilbert, nahradí ho Štybar. Keď si súperi ustrážia Štybara, presadí sa Terpstra. V zálohe je ešte Viviani, Jungels, Alaphilippe, čiže všetko jazdci, ktorí dokážu v koncovke zabojovať. Tak si predstavujem fungovanie dobre zostaveného tímu. Preto sú Gilbert, Štybar, Terpstra tak vysoko v rebríčku UCI ako tím i ako jednotlivci. To by bola cesta aj pre Boru - Hansgrohe. Nájsť k Saganovi troch - štyroch ťahúňov. Jeden líder, aj keď je absolútna svetová špička, je v elitnom profesionálnom cyklistickom tíme veľmi málo," zdôraznil 86-ročný rodák zo Spišskej Novej Vsi Kamil Haťapka.

Peter Sagan na túto tému uviedol: "Nie je to také jednoduché, ako to na prvý pohľad vyzerá. Nedá sa to urobiť tak, že hneď po jarných klasikách kúpime do tímu štyroch - piatich špičkových jazdcoch, aby sme odteraz už všetci prichádzali do cieľa v prvej desiatke. Nie vždy to takto vyjde. Nedá sa to takto dopredu naplánovať. Môžem mať aj ja zlý deň, môžem spadnúť, môžem ma zradiť technika. Všetko je na úkor niečoho... Samozrejme, z chýb, ktoré sme počas jarnej časti sezóny urobili, sa poučíme. Rozoberieme si ich, aby sa už neopakovali, ale toto nie je moja vec. V tejto oblasti sa treba obrátiť na vedenie nášho klubu. O týchto veciach rozhoduje klub ako celok, nie jednotlivec. My sa snažíme ísť do každých pretekoch s cieľom, aby sme boli úspešní," dodal Peter Sagan.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona