Legendárny Craig predáva víťazné relikvie zo ZOH 1980, vraj nie pre peniaze

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 15:39 • 2 min
Legendárny Craig predáva víťazné relikvie zo ZOH 1980, vraj nie pre peniaze

NEW YORK - Jim Craig sa vďaka olympijskému hokejovému zlatu z Lake Placid 1980 stal americkou brankárskou legendou, ale 36 rokov po "Zázraku na ľade" sa systematicky zbavuje víťazných relikvií.

slovakia

left justify in out

Neskorší hráč NHL Craig sa rozhodol vydražiť svoju zlatú medailu, ale nielen tú. Verejnosti ponúkol aj dres, masku, korčule či hokejky z víťazných zápasov proti Sovietskemu zväzu a Fínsku, ktoré tímu USA priniesli jeden z najprekvapujúcejších triumfov v histórii hokeja. Zbaviť sa chce aj americkej vlajky, ktorá sa ocitla na jeho pleciach po víťazstve 4:3 nad hviezdami nabitým výberom ZSSR (Craig mal v tom zápase 36 zákrokov). Pritom americký tím bol vtedy zložený výlučne z hráčov univerzít či iných amatérskych súťaží.


Čoskoro 59-ročný Craig upozornil, že jeho rozhodnutie nemá nič spoločné s tým, že potrebuje zarobiť peniaze. Momentálne sa živí ako motivačný rečník v St. Petersburgu na Floride a nemá existenčné problémy. Sedemnásť relikvií v úhrnnej hodnote vyše 5 miliónov dolárov predáva preto, lebo nevie, čo má s nimi robiť. Roky boli súčasťou výstav v múzeách, teraz chce, aby zmenili vlastníka. Záujemcovia majú čas do 17. júna, aby prejavili záujem.


"Chcem dať možnosť aj iným ľuďom, aby sa z nich potešili a predmety nezostali iba v dlhodobom spánkovom režime," vysvetlil Craig svoje pohnútky. Zároveň priznal, že bude pre neho ťažké sa rozlúčiť s medailou, ktorá predsa len symbolizuje nielen jeho úspech, ale aj obetu zo strany jeho rodiny či trénerov. Jej vyvolávaciu cenu na onlajn dražbe internetového aukčného domu lelands.com odhaduje na 1 - 1,5 milióna amerických dolárov. Craig tiež upozornil na to, že zisk z dražby chce okrem charity venovať aj na podporu rodiny svojho synovca, ktorý vo veku 41 rokov podľahol rakovine a zanechal štyri deti.


Craig nie je jediným členom zlatého amerického tímu zo ZOH 1980, ktorý sa zbavuje cenností v súvislosti s týmto úspešným turnajom. Útočníci Mark Pavelich a Mark Wells už vydražili svoje zlaté medaily, kým kapitán a zároveň ľavý krídelník Mike Eruzione a obranca Ken Morrow predali svoje víťazné dresy. Podľa šéfa aukčnej siene Lelands Josha Evansa Craigova kolekcia je nesmierne vzrušujúca aj preto, že nereprezentuje iba šport, ale v širšom ponímaní celú Ameriku.

 

Zlatý brankár aj po rokoch rád spomína na rivalitu s niektorými členmi sovietskej "zbornej", ktorá časom prerástla do priateľstva. Výnimočný vzťah má najmä s obrancom Vladimirom Lučenkom, ktorý svojho času pomáhal trénovať Craigove deti v Massachusetts. "Odkaz nášho víťazstva pretrval po mnoho rokov. A neraz som sa presvedčil o tom, že nielen na ľade.," uviedol Craig.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies