Legendárny Allen Iverson namaľoval oficiálnu bodku za kariérou

NETKY.SK • 31 Október 2013, 09:40 • 2 min
Legendárny Allen Iverson namaľoval oficiálnu bodku za kariérou

PHILADELPHIA - Kariéra basketbalového rebela Allena Ezaila Iversona sa vo veku 38 rokov definitívne skončila, formálnu bodku za ňou urobila stredajšia tlačová beseda vo Philadelphii. Územčistý, iba 183 cm vysoký rozohrávač, súťažne nehral od roku 2011.

slovakia

left justify in out

"Vedel som, že keď nadíde tento deň, bude v podstate mojou malou osobnou tragédiou. Ale som hrdý a šťastný, že som sa takto rozhodol. Cítim sa skutočne výborne. Musím sa poďakovať Bohu za príležitosť, ktorú som dostal. Ľudia často vyzvedali, ktorý moment v kariére bol pre mňa najvýnimočnejší. A ja som tvrdil - ten, keď ma draftovali. Basketbalu som venoval celého seba, tá vášeň tu stále je, ale túžba hrať už nie. Bola to parádna jazda," podotkol rodák z Hamptonu vo Virgínii. 

Allen Iverson (nar. 7. júna 1975) patril na prelome tisícročí medzi najväčšie hviezdy v NBA. Jeho hlavné pôsobenie vo Philadelphii sa datuje medzi rokmi 1996 až 2006. Podľa ESPN piaty najlepší strieľajúci rozohrávač všetkých čias priviedol 76ers do finále v roku 2001. Celkovo nazbieral v ich drese 19 931 bodov, 40 a viac v jednom zápase ich nastrieľal až 76-krát. "AI" či "Answer", ako ho prezývali, vedel excelentne skĺbiť svoju raketovú rýchlosť s presnosťou zakončenia. Iverson patrí v učebniciach basketbalu medzi najznámejších "ankle-breakerov", ktorí v útoku s obľubou provokujú súperovho obrancu tzv. crossoverom, čiže neočakávanou náhlou zmenou smeru pri driblingu niekedy vedúcou k podvrtnutiu členka. Jeho najslávnejšou "obeťou" v úvode kariéry sa stal 12. marca 1997 Michael Jordan. 

Iverson sa stal najužitočnejším hráčom sezóny 2000/2001, štvornásobným najlepším strelcom ligy a jedenásťkrát sa predstavil v Zápase hviezd. Okrem "Sixers" pôsobil aj v Denveri, Detroite a epizódne Memphise. Počas kariéry zarobil len na základe zmlúv v kluboch približne 155 miliónov dolárov. Naposledy hral krátko za turecký Besiktas Istanbul. V NBA za sebou zanechal 24 368 bodov (priemer 26,7 na zápas), 3394 doskokov (2,6) a 5624 asistencií (6,2). 

Iverson nebol mimo ihriska nijaké neviniatko. V minulosti ho zadržali za prechovávanie zbrane či marihuany, v kasíne napríklad pred zrakmi ľudí bez ostychu močil do nádoby na odpad. Začiatkom roka 2013 mu definitívne stroskotalo manželstvo s matkou jeho piatich detí Tawannou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona