Legendárny Adamec oslávi 70. narodeniny exhibičným zápasom v Trnave

NETKY.SK • 24 Február 2012, 12:30 • 2 min
Legendárny Adamec oslávi 70. narodeniny exhibičným zápasom v Trnave

Legendárny Adamec oslávi 70. narodeniny exhibičným zápasom v Trnave

slovakia

left justify in out

img

Legendárna postava trnavského, slovenského aj československého futbalu Jozef Adamec oslávi svoje 70. narodeniny v pondelok 27. februára. Súčasťou osláv okrúhleho jubilea nezabudnuteľného kanoniera bude aj exhibičný zápas medzi Hatrlo tímom a Spartakom Trnava o 15.00 h v trnavskej Mestskej športovej hale.
      V dresoch tímu, ktorý vyberá Adamec, nastúpia viaceré osobnosti slovenského a českého futbalu. V mužstve Spartaka sa predstavia majitelia klubu, sponzori a zástupcovia manažmentu klubu. Duel bude rozhodovať Peter Kralovič, moderátorom podujatia je Tóno Halenár.
      Adamec, ktorý je rodákom z Vrbového, debutoval v najvyššej československej súťaži pod vedením trénera Antona Malatinského ako 17-ročný v marci 1959. Postupne si zoradil do vitríny sedem majstrovských titulov. Dvakrát sa tešil z celkového triumfu počas základnej vojenskej služby v Dukle Praha, päť prvenstiev zaknihoval v Spartaku Trnava. Pochváliť sa mohol aj rovnakým počtom ocenení v desiatke najlepších futbalistov ČSSR (3. miesto 1968, 1969). Zisk Čs. pohára si so spoluhráčmi vychutnal v štyroch prípadoch (1961 v Dukle, 1967, 1971, 1975 v Spartaku). 
      V bývalom federálnom štáte Čechov a Slovákov si prvenstvo v súťaži ligových kanonierov o Pohár denníka Práca vystrieľal štyrikrát (1967, 1968, 1970 a 1971). Celkovo skóroval v lige 170-krát (Spartak 138, Dukla 17, Slovan 15). Brankárov súpera väčšinou prekonával nebezpečnou ľavačkou, ktorú si vytrénoval ešte v detstve, keď s pravou nohou dlhší čas "premaródil". V jednom pamätnom majstrovskom súboji s Třincom zaznamenal v drese bratislavského Slovana dokonca šesť gólov z ôsmich.
      Nastúpil v 44 medzištátnych stretnutiach (1960 – 1974, 14 gólov), ale o ešte lepšiu osobnú štatistiku ho pripravili občasné disciplinárne priestupky. V pamätnom meraní síl s Brazíliou (23. júna 1968, 3:2), na bratislavskom Tehelnom poli pred beznádejne zaplneným 60-tisícovým hľadiskom, dosiahol Adamec hetrik proti brazílskemu brankárovi Félixovi. Päťnásobným majstrom sveta odvtedy ani dovtedy už žiaden hráč v histórii nedal v jednom stretnutí tri góly. "Hatrlo" štartoval aj dvakrát na majstrovstvách sveta, z Čile 1962 sa vrátil ako vicemajster sveta, z Mexika 1970 so sklamaním.
      Absolvent FTVŠ pokračoval plynule po skončení aktívnej kariéry ako tréner. Druhý najlepší slovenský futbalista storočia po Jánovi Popluhárovi to dotiahol okrem klubovej úrovne až do slovenskej reprezentácie, s ktorou sa mu však na finálový turnaj postúpiť nepodarilo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona