Legendárnu vlakovú súpravu Slovenská strela z roku 1936 čaká celková obnova

NETKY.SK • 3 September 2018, 07:31 • 2 min
Legendárnu vlakovú súpravu Slovenská strela z roku 1936 čaká celková obnova

PRAHA - Historickú vlakovú súpravu Slovenská strela čaká komplexná renovácia.

slovakia

left justify in out

Unikátny stroj z roku 1936, ktorý bol niekoľko desaťročí vystavený v technickom múzeu v českej Kopřivnici, je národnou kultúrnou pamiatkou. Z Kopřivnice odviezli súpravu na špeciálnej plošine do opravovne v meste Hranice.

 

Naspäť sa súprava vráti už vlastnými silami. Po renovácii bude vystavená v osobitnom depozitári pred novým múzeom automobilov v areáli kopřivnického podniku Tatra. Súprava bude zo svojho nového domovského pavilónu vychádzať na trať pri slávnostných príležitostiach.

 

Renovácia Slovenskej strely potrvá dva roky. Spoločnosť Tatra získala na tieto účely dotáciu 80 miliónov korún (3,1 milióna eur). Celkové náklady projektu vrátane výstavby depozitára sú vyčíslené na 118 miliónov korún (4,5 milióna eur).

 

Slovenská strela je štvornápravový motorový vozeň, ktorý Tatra vyrobila iba v dvoch kusoch; zachoval sa jediný. Na jeho vývoji sa podieľal rakúsky konštruktér Hans Ledwinka. Vlak dostal prezývku Slovenská strela podľa trasy z Bratislavy do Prahy, po ktorej premával. Zvládol ju za štyri hodiny a 20 minút vrátane krátkej zastávky v Brne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona