Legendárna Barbie sa predvádza v žilinskom obchodnom centre

NETKY.SK • 6 Júl 2013, 09:13 • 2 min
Legendárna Barbie sa predvádza v žilinskom obchodnom centre

Bratislava/Žilina - Legendárnu bábiku Barbie a jej módnu cestu časom môžu v týchto dňoch obdivovať návštevníci nákupného centra v Žiline. Kolekciu, ktorú tvorí 600 plastových krások, tam vystavuje ich zberateľ, profesionálny kaderník Marek Tesař.

slovakia

left justify in out

Vo svojej zbierke má asi 3000 bábik, z ktorých pre putovnú výstavu vybral tie najzaujímavejšie. Patrí medzi ne napríklad Barbie v podobe známej speváčky Cher, ebenová Barbie z Kene alebo bábiky oblečené do jedinečných dizajnérskych modelov.

Jedným z najvzácnejších kúskov, ktorý tu možno vidieť, je Lilli, predchodkyňa Barbie z roku 1955. "Pre mňa ako zberateľa je veľkým šťastím, že ju vlastním, pretože je veľmi ťažké ju zohnať. Pôvodne bola vyrobená ako reklamný darček, pre propagáciu Bild-Zeitung," hovorí Marek Tesař. Skutočné "bábikovské" skvosty podľa neho pochádzajú najmä zo 60. rokov. "Vyrastal som však v 90. rokoch, kedy boli populárne blond vlasy a veľmi farebné oblečenie, takže pre Barbie z tohto obdobia mám špeciálnu slabosť," doplnil zberateľ.

Medzi raritné kúsky výstavy patrí aj bábika Totally hair z roku 1993, ktorá je výnimočná tým, že má vlasy až po zem. "Je to asi moja najobľúbenejšia bábika. V Čechách ju poznajú aj pod menom Ultra hair. Je prirodzené, že ma fascinuje, keďže som kaderník," dodal Tesař.

Barbie mala na začiatku meno Lilli, zrodila sa z fantázie výtvarníka Reinharda Beuthiena v roku 1952 v Nemecku. Meno jej zmenili až po príchode do Ameriky. Po drobných vylepšeniach v hračkárskej firme Matell sa z nej stala svetoznáma supermodelka. Do dnešných dní potešila viac ako miliardu jej obdivovateliek a obdivovateľov. Patril medzi nich napríklad aj Andy Warhol, ktorý ju dokonca zvečnil vo svojich dielach. Do garderóby prominentnej bábiky patria tisíce modelov všetkých módnych trendov typických pre každé desaťročie. Bola tiež predmetom záujmu svetoznámych návrhárov ako Karl Lagerfeld či Christian Dior. Ojedinelú módnu cestu časom, ktorú svetoznáma bábika absolvovala, si môžu pozrieť jej obdivovatelia, ale aj módni nadšenci v žilinskom Auparku. Putovná výstava tam potrvá do 20. júla. TASR informoval Pavol Remiaš z agentúry ArtInfo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona