Legenda, ktorá zmenila módny svet

NETKY.SK • 17 Jún 2017, 08:44 • 2 min
Legenda, ktorá zmenila módny svet

BRATISLAVA - Vytvorila takú módu, ktorá bola pohodlná, luxusná a napriek tomu veľmi ženská. Malé čierne, tričko s horizontálnymi pruhmi, nohavicový kostým, perly či legendárny parfum č.5. To sú len niektoré ikony, ktoré sa spájajú s menom Gabrielle Chanel.

slovakia

left justify in out

Keď sa Coco prvýkrát pozrela na svet, nikoho ani nenapadlo, že sa práve narodila legenda, ktorá počas svojho života úplne zmení svet módy. Vlastným menom Gabrielle Bonheur Chanel sa narodila 19. augusta 1883 v údolí Loiry. Jej rodina bola veľmi chudobná. Keď malej Coco zomrela matka, tak ju spoločne s jej súrodencami otec umiestnil do sirotinca. Paradoxne roky v sirotinci jej priniesli skúsenosti, z ktorých čerpala celý život. Práve vďaka mníškam sa naučila šiť. Mnohé šaty, kostýmy v čiernej farbe vychádzali z tradičného oblečenia tunajších mníšok.

 

Vo svojich dvadsiatich rokoch začala vypomáhať v obchode svojej tety, kde si už získala povesť veľmi dobrej krajčírky. Gabrielle bola ale veľmi podnikavá dievčina a keďže peňazí bolo málo, začala si privyrábať spevom. Po večeroch chodila do miestneho nočného klubu, kde tamojším štamgastom spievala. Tu tiež prišla k svojej prezývke Coco, údajne podľa jednej pesničky, ktorú rada spievala.

 

obrazok

 

Pri jednom z jej pravidelných kabaretných vystúpení si ju všimol muž, ktorý značným spôsobom ovplyvnil jej život. Bol ním dedič textilného priemyslu Étienne Balsan. Coco jeho moci, peňazí a kontaktov dokázala náležite využiť vo svoj prospech. Stala sa jeho milenkou a on jej financoval počiatky módneho tvorenia. Vďaka nemu sa mohla presťahovať do Paríža, kde si tiež v roku 1912 otvorila svoj prvý obchod s klobúkmi. Étienna fascinoval a zároveň rozčuľoval jej štýl obliekania, pretože si nemohla dovoliť honosné róby vtedajšej doby, bohato si vystačila s pánskymi košeľami, kravatami a nohavicami. Étienna ale pomerne skoro opustila a zamilovala sa do jeho priateľa Arthura Capela.

 

Toho Gabrielle skutočne milovala, bonusom navyše potom bol jeho nemalý majetok. Arthur jej vo všetkom pomáhal a financoval, s jeho pomocou rozšírila svoju kolekciu aj o spoločenské šaty či voľnočasový odev. Zároveň svoje podnikanie rozšírila o ďalšie pobočky svojho obchodu.

 

Chanel do ženského šatníka presadila mnoho noviniek, na vtedajšiu dobu pomerne odvážnych. Medzi jej slávne kúsky patria klasické košeľové šaty previazané iba opaskom a pruhy na tričkách. Nohavicové tvídové kostýmy, slávne kabelky alebo klasické malé čierne. Malé čierne, toto spojenie je samo o sebe pojem, ktorý počul snáď každý. Samotný výraz naznačuje, že dĺžka šiat bola oveľa kratšia, než na tú dobu bolo zvykom a možno aj preto tieto šaty vyvolali vo svete módy pomerne rozruch.

 

Coco bola veľmi pracovitá a kreatívna, preto módu chcela rozšíriť aj o parfumy. Veď to z jej úst pochádza slávny výrok: "Žena ktorá nenosí parfum, nemá budúcnosť." Roku 1921 uviedla na trh svoj najslávnejší parfum: Chanel No. 5. Vzorky tohto parfumu Coco najskôr dávala svojim zákazníčkam ako darček k nákupu, až keď za ňou ženy začali chodiť s tým, že by si priali ďalšiu fľaštičku tohto čarovného parfumu, začala ho Coco predávať. A tak sa zrodil najslávnejší parfum na svete, ktorý si zamilovali aj mnohé celebrity. Nezabudnuteľný je výrok Marilyn Monroe ktorý kedysi povedala: "Keď idem spať, tak zahalená len do parfumu No. 5." Byť tvárou parfému? Po tom túžili mnohé hviezdy. V roku 2012 bol ako jediný muž v histórii modelom Brad Pitt.

 

obrazok

 

Vojna mala na Gabrielline podnikanie veľký dopad. Sama vyhlásila, že na módu nie je vhodný čas a svoje obchody zavrela. Chanel v tú dobu mala pomerne homofóbne názory, čo jej v neskorších rokoch bolo značne vyčítané. V tú dobu sa dala dokopy s nacistickým dôstojníkom, ktorý zariadil, že mohla aj naďalej zostať v milovanom apartmáne hotela Ritz.

 

Vzťahom s nacistickým dôstojníkom aj svojimi názormi na židov, stratila nielen u Parížanov obdiv a záujem. Keďže táto atmosféra neprispievala k opätovnému otvoreniu jej obchodov, presťahovala sa do Švajčiarska, kde pár rokov žila, než sa vrátila späť do Paríža.

 

Po návrate do Paríža sa pomaly vracala do módy, bola ale veľmi zle prijímaná. Prielom nastal až v roku 1955 kedy svetu predstavila svoju novú kabelku 2.55. Typická čierna kabelka obdĺžnikového tvaru s retiazkovým opaskom sa stala legendou, ktorá pretrváva doteraz.

 

Gabrielle "Coco" Chanel zomrela 10. januára 1971 v 87 rokoch. Smrť ju zasiahla v milovanom hoteli Ritz v Paríži, počas prípravy jarnej kolekcie.

 

Niekoľko slávnych výrokov:   

"Tvár, ktorú ste dostala od prírody, budete mať v dvadsiatich. Na vás záleží, ako bude vyzerať v päťdesiatich. "     

"Módu si môžete kúpiť, ale štýl, ten musíte mať."     

"Aby ste mohli byť nenahraditeľná, musíte byť výnimočná."    

 "Predtým, než vyjdete z domu, zastavte sa a zložte si jeden šperk."
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies