Legenda končí: Sir Alex Ferguson potvrdil, že v lete odchádza

NETKY.SK • 8 Máj 2013, 16:03 • 2 min
Legenda končí: Sir Alex Ferguson potvrdil, že v lete odchádza

LONDÝN - Vyše 26-ročná trénerská misia Alexa Fergusona na lavičke anglického futbalového giganta Manchestru United sa v lete definitívne skončí. Všetkými masťami mazaný 71-ročný Škót v stredu potvrdil, že k 38 získaným trofejam už nepribudne ďalšia.

slovakia

left justify in out

"Ide o najťažšie rozhodnutie v mojom živote. Myslím si, že je to takto správne. Chcel som opustiť tím, keď bude na vrchole. A to sa, myslím si, podarilo," uviedol v oficiálnom stanovisku rodák z Glasgowa. Jeho nástupcom by sa mohol stať kouč konkurenčného Evertonu David Moyes, ktorý je podľa britských médií aj bookmakerov najvážnejším kandidátom na tento post. Špekuluje sa aj o Portugalčanovi Josém Mourinhovi z Realu Madrid. 

Sir Alexander Chapman "Alex" Ferguson (nar. 31. decembra 1941) viedol "červených diablov" od novembra 1986 a získal s nimi 38 trofejí. Okrem iných aj 13 prvenstiev v Premier League vrátane tohtosezónneho a dve v Lige majstrov. Ferguson je suverénne najúspešnejší britský tréner v histórii futbalu. 

"Jednoducho ideme ďalej. Veľmi sa teším na moje ďalšie pôsobenie v klube vo funkcii riaditeľa a ambasádora. V kombinácii s mojimi ďalšími záujmami to bude určite príjemné," doplnil Ferguson, pýšiaci sa od roku 1999 šľachtickým titulom Sir. 

Škótsky kormidelník sa narodil v Glasgowe a práve v tomto meste sa začala jeho kariéra. Nádejný útočník si najprv obliekal dres miestneho Queens Parku, odkiaľ jeho kroky viedli do St. Johnstone, Dunfermline Athletic, slávneho Glasgow Rangers, Falkirku a napokon Ayru United. V roku 1967 sa objavil aj v škótskej reprezentácii. Na dráhu kormidelníka sa vydal okamžite po zavesení kopačiek na klinec. Už ako 32-ročný viedol East Stirlingshire, pričom išlo o čiastočný úväzok. O necelé štyri mesiace dostal dôveru od vedenia známejšieho St. Mirrenu. Zaujímavosťou je, že tento klub, v ktorom vydržal štyri roky a získal prvú trofej v podobe víťazstva v škótskej druhej lige, je jediným, odkiaľ ho vyhodili. Interpretácie tejto udalosti z roku 1978 sa dodnes líšia, podľa všetkého však išlo o reakciu exekutívy na Fergusonovu dohodu s Aberdeenom. Pôsobením v štruktúrach "The Dons“ si mladý kouč získal renomé aj za hranicami Škótska. S Aberdenom trikrát vyhral ligu, štyrikrát získal národný pohár, raz Ligový pohár a dokonca sa tešil aj z úspechu v Pohári víťazov pohárov a európskom Superpohári. 

V roku 1986 sa o jeho služby zaujímalo hneď viacero popredných anglických mužstiev, pred Arsenalom a Tottenhamom uprednostnil Manchester United. "Mal som veľké šťastie na skvelých hráčov. Keď sa pozriem späť, poviem si, že som šťastný muž. Je to na neuverenie. Len sa pozrite na ten zoznam - na začiatku Bryan Robson a Norman Whiteside, potom Brian McClair, Mark Hughes, Paul Ince, Roy Keane, Eric Cantona... Bože, to je plejáda. Fantastickí hráči, naozaj mám veriť tomu, že som ich všetkých viedol? Súčasná éra, to už sú trochu iné osobnosti, pochádzajú z rozmanitých kultúr. Neuveriteľné, mám za sebou krásny futbalový príbeh ako z rozprávky,“ rekapituloval Ferguson, ktorý priviedol United aj k dvom triumfom na MS klubov, päťkrát vybojoval s tímom Anglický pohár (FA Cup) či štyrikrát Ligový pohár.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies