Legenda českého herectva Josef Abrhám jubiluje

NETKY.SK • 13 December 2014, 14:57 • 2 min
Legenda českého herectva Josef Abrhám jubiluje

ZLÍN/BRATISLAVA - Český filmový a divadelný herec Josef Abrhám sa v nedeľu 14. decembra dožíva 75 rokov.

slovakia

left justify in out

Nie je známy len ako MUDr. Arnošt Blažej z kultového seriálu Nemocnice na kraji města, ale svojím hereckým umením sa zaradil k ikonám filmu v Čechách i na Slovensku. Na konte má desiatky komediálnych i vážnych úloh, ktoré dokázal zahrať neopakovateľne pôvabne. Charizmatický herec si zahral v úspešných filmoch ako Transport z ráje, Křik, Marečku, podejte mi pero!, Vrchní, prchni!, Konec starých časů alebo Šakalí léta.
      

Josef Abrhám sa narodil 14. decembra 1939 vo vtedajšom protektorátnom Zlíne v Českej republike. Je pravnukom slovenského evanjelického farára a spisovateľa Jozefa Hollého. Prvé herecké skúsenosti získal pri štúdiu u Andreja Bagara na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, z ktorej po dvoch rokoch prestúpil na pražskú Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení (DAMU). Začínal v Divadle na Vinohradech, neskôr sa stal dôležitým členom novovzniknutého Činoherného klubu a hral tiež na scéne pražského Národného divadla.
      

Pred kamerou Abrhám debutoval v treťom ročníku na DAMU vo filme Strop (1961) v réžii Věry Chytilovej. Súčasne si zahral malú úlohu v detektívke Vladimíra Čecha Kde alibi nestačí (1961). Potom prišla veľká herecká príležitosť s rozsiahlou rolou milovníka vo filme Neschovávejte se, když prší (1962) a drobná postava Datla vo vojnovej dráme Transport z ráje (1962). V 60. a 70. rokoch 20. storočia stvárnil Josef Abrhám radu krásnych úloh napríklad v snímkach Každý den odvahu (1964), Pension pro svobodné pány (1967), Partie krásného dragouna (1970) alebo Holka na zabití (1975). K jeho nezabudnuteľným rolám nepochybne patrí ústredná postava kníhkupca Dalibora Vránu v legendárnej komédii Vrchní, prchni! (1980). Veľký herecký talent predviedol Abrhám tiež v úlohe spisovateľa a dramatika Karla Čapka v životopisnej dráme Člověk proti zkáze (1989) alebo ako slávny Jaroslav Hašek vo filme Velká cesta (1963). Českého leva získal v roku 1993 za najlepší mužský herecký výkon roka vo filme Jana Hřebejka Šakalí léta (1993). Ďalej hral vo filmoch Všichni moji blízcí (1999), Návrat ztraceného ráje (1999), Pánská jízda (2004) a v Hřebejkovej Kráske v nesnázích (2006).
      

Najznámejšou televíznou úlohou vyhľadávaného herca sa stala rola záletného lekára a neskôr primára chirurgického oddelenia Arnošta Blažeja v seriáli Nemocnice na kraji města (1977). Seriál ovenčený prívlastkami ako špičkový, geniálny alebo fenomenálny sa dočkal aj pokračovaní s názvom Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (2003) a Nemocnice na kraji města - nové osudy (2008). Josef Abrhám stvárnil MUDr. Blažeja v oboch pokračovaniach, i keď mu podľa vlastných slov pripadalo riskantné, aby sa herec predviedol v jednej postave niekoľkokrát. "Tej role sa už nezbavím. Do smrti budem pre divákov Blažej", vyjadril sa Abrhám.
      

V roku 1976 sa jeho manželkou stala populárna česká herečka Libuše Šafránková a o rok neskôr sa im narodil syn Josef Abrhám mladší, ktorý sa živí ako scenárista a režisér. Okrem mnohých iných ocenení je Josef Abrhám držiteľom Ceny ministra kultúry (1991).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies